Gemeentehuis van Bergen.
Gemeentehuis van Bergen.

Bergen is financieel gezond en blijf investeren in toekomst

Algemeen 193 keer gelezen

NIEUW-BERGEN | Burgemeester en wethouders van Gemeente Bergen zijn verheugd dat ze er, ondanks een aantal grote financiële tegenvallers en blijvende zorgen over de kostenontwikkeling binnen het domein samenleving, in zijn geslaagd een meerjarig sluitende begroting te presenteren waarbij recht wordt gedaan aan het coalitieakkoord 2018 - 2022 en de kadernota 2020.

Er blijft ruimte voor de ontwikkeling van nieuw beleid en er kan fors extra geïnvesteerd worden bovenop het al bestaande investeringsprogramma. De financiële positie van de gemeente Bergen blijft daarbij uitermate gezond. Ook in Bergen worden we geconfronteerd met het landelijke fenomeen dat de kosten binnen de jeugdzorg en de maatschappelijke ondersteuning oplopen terwijl de uitkering van het rijk inmiddels ver achterloopt bij de werkelijk voor rekening van de gemeente komende kosten. De maatregelen om de kosten in verband met de uitvoering van de participatiewet terug te dringen hebben helaas nog in onvoldoende mate geleid tot verlaging van de bijstandsuitkeringen.
Als gevolg van het zogenaamde 'trap op/trap af'-principe als leidraad voor de vaststelling van de hoogte van de algemene uitkering vanuit het Rijk, en een aantal forse kostenstijgingen (o.a. CAO-effect, afvalstoffenheffing, vervangingskosten automatisering) is via de diverse rijkscirculaires van het in maart 2018 toegezegde en in de begroting verwerkte structurele surplus van bijna 1 miljoen euro nagenoeg niets meer overgebleven.
Om toch een beleidsrijke begroting te kunnen aanbieden hebben we zeer kritisch naar de deelbegroting van de drie domeinen samenleving, ruimte en economie, en bestuur en financiën gekeken qua benodigde middelen en doorlooptijden. Verder stellen we voor om diverse gemeentelijke belasting in geringe mate te verhogen. Mede door het opnemen van een forse bezuiniging in het sociaal domein is het mogelijk gebleken middelen beschikbaar te stellen voor beleid ( 616.000 euro in 2019) en 4 miljoen extra te investeren bovenop het al bestaande investeringsprogramma.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant