Archieffoto.
Archieffoto.
column

'Wie kneep een vrouw in de billen tijdens de Boxmeerse Vaart?'

Column 1.174 keer gelezen

Het liep Van Soest dun door de broek toen een jurist hem waarschuwde voor foto's op de gemeentelijke kermiswebsite. Op die foto's stonden mensen in en rond de kermisattracties. Nou is dat laatste ook uitdrukkelijk de bedoeling, maar wie daar foto's van publiceert, schendt de privacy van deze mensen en is dus strafbaar.

Ik ga geen energie verspillen met het uitleggen dat dit idioterie is in een wereld waarin de helft van de mensheid een bericht op Facebook plaatst bij de eerste de beste stoelgang.
Maar juridisch had de burgemeester wel een probleem. Dat had hij geleerd van een klacht van een inwoner die zichzelf had teruggevonden op een foto van de Boxmeerse Vaart, een processie ter herdenking van een priester die eeuwen geleden niet wilde geloven dat de wijn die hij schonk (en dronk) tijdens een eucharistieviering het bloed van Christus was. Volgens de overlevering – en wie durft daaraan te twijfelen? – stroomde plots het bloed over zijn doekje. Die had zijn lesje wel geleerd. Dat doekje is nu het relikwie waar de Vaart om draait.

Zoals Van Soest dus ook zijn lesje had geleerd. Dat gesodemieter over die Vaart-foto wilde hij niet nog eens meemaken en dus liet hij de kermis-website onmiddellijk uit de lucht halen. Dit ondanks het feit dat er bij de entree metersgrote doeken hingen met de 'waarschuwing' dat men wel eens gefotografeerd en dat die foto's gepubliceerd zouden kunnen worden. Lach niet, dit is echt waar! Op het gevaar af dat je gek kunt worden van deze juridische fijnslijperij, zal ik maar het gelijk geven aan de burgemeester en zijn jurist.

Liever heb ik het over de redelijkheid. En wat is er aan de hand met die man die met een advocaat dreigde als de foto van de Vaart, waarop hij herkenbaar stond, niet snel zou worden verwijderd? Dat hij bij de Vaart was, strekt hem voor elke rechtgeaarde Boxmerenaar tot eer. Liep hij verkleed mee en voelde zich daar bij het zien van die foto wat ongemakkelijk bij?
Of deed hij daar op die zondagmorgen in die zwaar-christelijke omgeving iets wat maar beter verborgen kon blijven? Kneep hij – waarom denk ik toch steeds dat het een man is? – een vrouw stiekem in de billen?

Ik word steeds nieuwsgieriger naar die foto. Wie doet me een plezier en slingert dat ding op Facebook?

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant