De Sint-Janstoren in Sambeek biedt een weids uitzicht over de omgeving. De 47 meter hoge toren is dit weekend weer te beklimmen.
De Sint-Janstoren in Sambeek biedt een weids uitzicht over de omgeving. De 47 meter hoge toren is dit weekend weer te beklimmen.

Allerlei activiteiten tijdens Sint-Jansweekend in Sambeek

Kunst en cultuur 692 keer gelezen

SAMBEEK | Elk kind droomt er wel eens van: een heel grote tekening maken, veel groter dan het zelf is. En wat is er leuker dan zelf kokkerellen en daarna smakelijk verorberen? En hoe leren hulphonden hun vaardigheden? Op het Sambeekse kerkplein worden zondag 16 juni allerlei activiteiten gehouden. Maar het gehele weekend wordt in Sambeek het Sint-Jansweekend gevierd.

Het maken van grote tekeningen of lekker kokkerellen zijn slechts enkele activiteiten die niet alleen jonge bezoekers maar zeker ook mensen van alle leeftijden kunnen ontplooien op zondagmiddag 16 juni in en bij de toren in Sambeek. Maar er is dan nog veel meer te doen, daar in het centrum van het dorp. Zelf vogelnestjes van klei maken bijvoorbeeld. Of de ruim 47 meter hoge toren beklimmen en proberen in de verte je eigen huis of dat van vrienden en kennissen te ontdekken.

Concert
Sambeek viert weer het Sint-Jansweekend. Op zaterdag 15 juni is om 18.30 uur de traditionele Sint-Janskransenwijding. 's Middags laat een aantal dames zien hoe deze kransen worden gemaakt. Deze kransen zijn vanaf 14.00 uur te koop. Na afloop van de kransenwijding geeft harmonie Semper Unitas nog een Zomeravondconcert.

Tegeltjes
Op zondag 16 juni is er om 10.30 uur eerst een eucharistieviering in de kerk. En van 13.30 tot 16.30 uur zijn er dus de bovengenoemde speelse activiteiten. Op beide dagen is het Sint-Jansbrood te koop, een lekkernij die alleen tijdens dit weekend verkrijgbaar is. Ook is er een beperkt aantal Sint-Janstegeltjes te koop om naast de voordeur aan te brengen. Sint-Jan was eeuwenlang de patroon van de parochie Sambeek. Veel inwoners van het dorp vinden het fijn hun waardering voor deze heilige middels een fraai, handvervaardigd tegeltje tot uiting te kunnen brengen.

Kalender
Sambeeks Heem, de historische organisatie in het dorp, brengt een bijzondere publicatie uit: De Verjaardagskalender van Sambeek. Op deze kalender kunnen niet alleen de verjaardagen en andere memorabele dagen van familieleden en vrienden worden genoteerd, maar ook staan er vele tientallen gebeurtenissen en feiten uit de geschiedenis van Sambeek per maand en dag op vermeld. Wie op 11 januari jarig is, ziet meteen dat op die dag in 1901 ook harmonie Semper Unitas is opgericht. En het paar dat op 6 mei in het huwelijk trad, doet dat op dezelfde dag dat het Antoniusgilde in 1421 ontstond. Zo fungeert deze kalender, verkrijgbaar bij de stand van Sambeeks Heem, als een zeer beknopte kroniek van het dorp.
Meer informatie over het Sint-Jansweekend en de kalender op https://stibst.weebly.com en www.sambeeksheem.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant