Lodewijk de Kruif is de nieuwe trainer van UDI'19.
Lodewijk de Kruif is de nieuwe trainer van UDI'19. Foto: Peter Kuijpers

'Je bent speler van UDI'19, een grote club. Dat mag je best uitstralen op het veld'

Voetbal 2.438 keer gelezen

UDEN | Als één van de eerste clubs in de regio is UDI'19/CSU afgelopen week begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Met Lodewijk de Kruif staat er een nieuw gezicht voor de groep. De oud-profvoetballer wil dat de Udenaren volgend seizoen meer bravoure voor de dag leggen. "Ik heb UDI vorig seizoen nog drie keer aan het werk gezien. Ik miste agressie en lef", aldus De Kruif.

Door Martijn Schwillens

Met doelstellingen hoef je De Kruif niet lastig te vallen in het eerste gedeelte van de voorbereiding. Daarvoor heeft de Edenaar simpelweg te weinig 'uren gemaakt' met de selectie. Maar een duidelijk doel voor ogen heeft de oud-speler van TOP, FC Wageningen en Beerschot wel degelijk. "Ik ben een Oer-Hollandse trainer. Ik houd van de Nederlandse school. Opbouw over de backs, een roulerend middenveld en een 7 en 11 (buitenspelers) die agressief en aan beide zijkanten kunnen spelen", legt De Kruif uit.

'Je bent UDI, straal dat uit'
Dat UDI met het vertrek van Sidney Gakpo en Rinke Pennings sportief een veer heeft moeten laten, is een gegeven waar De Kruif zich niet op voorhand bij neerlegt. "De komende weken gaan we gebruiken om te inventariseren waar eventueel het gebrek zit, maar vooral waar juist onze kwaliteiten zitten. Ik wil namelijk uitgaan van eigen kracht. Op basis van wat ik heb gezien tegen RKAVV, De Meern en Groene Ster is er kwaliteit, maar moet het degelijker en vooral agressiever. Je speelt bij UDI, een grote club. Dat mag je best uitstralen op het veld", zegt hij. "Iedereen zal moeten knokken voor zijn plek. Of er de komende weken dan nog iets bijkomt, moet de tijd leren. Wellicht kunnen we in een later stadium nog een speler aantrekken die nu nog bij een BVO, tweede of derde divisieclub speelt. Er is niets zo dodelijk voor een selectie als in een vroeg stadium nergens meer voor spelen, maar het is bijna onmogelijk om iets zinnigs over het nieuwe seizoen te zeggen, zeker met acht nieuwe ploegen in de Hoofdklasse. Maar gezien het budget zijn Moerse Boys en Halsteren voor mij favoriet."

Doorstromen talenten
De Kruif heeft een prima staat van dienst als trainer. De afgelopen vier seizoenen stond hij onder contract bij zaterdaghoofdklasser DUNO Doorwerth, dat hij in drie seizoenen van de tweede klasse naar de Hoofdklasse leidde. "Dat was een club met amper 150 leden, twee velden en vooral één grote sponsor die veel mogelijk maakte voor het eerste elftal. Qua club laat DUNO zich in niets vergelijken met UDI'19, een vereniging met 1.800 leden. Hier kan ik terugvallen op een tweede elftal en talentvolle U19. Als ik bij DUNO veel blessures had, moest ik jongens van het vijfde met een 'biergordel' meenemen", lacht De Kruif, die in tegenstelling tot in Doorwerth een bescheiden budget heeft voor de eerste selectie. "Dat is een keuze van het bestuur en de technische commissie en was dus bekend toen ik ja zei." De Kruif heeft van het bestuur van de Udense hoofdklasser ook een ambitie heeft meekregen. "Zoveel mogelijk talenten laten doorstromen. Ze hebben ook een tweede elftal en U19-team waar een goed geluid in zit. Er wordt hier gewerkt met een bepaalde visie. Dat spreekt me erg aan."

Dezelfde golflengte
Met het plotsklaps vertrek van hoofdcoach Stefan Hoogsteder moest UDI'19 nog laat op zoek naar een nieuwe trainer. De Kruif was beschikbaar, omdat hij voortijdig aan de kant was gezet bij DUNO. "De hoofdsponsor vond het van de één op de andere dag genoeg. Maar ik heb er drie jaar en acht maanden fijn gewerkt", blikt hij kort terug. De Udenaren kwamen De Kruif op het spoor via Joep Kemkens. "We hebben vroeger samen gevoetbald bij TOP, waar hij nog steeds veel doet. Via hem is het contact gelegd met Richard van den Boogaard. We hadden de juiste klik en zaten eigenlijk direct op dezelfde golflengte. Dat maakt het fijn werken in Uden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant