Simone Swinkels tijdens een les babyzwemmen bij Fitland Mill.
Simone Swinkels tijdens een les babyzwemmen bij Fitland Mill.

Spetterpret in Mill viert 30-jarig jubileum

Zakelijk 471 keer gelezen

MILL | Het enthousiasme spat er van af als Simone Swinkels over haar werk praat. Dertig jaar geleden maakte ze van haar passie haar beroep en specialiseerde zich in het begeleiden van ouders bij het zwemmen met hun baby, peuter of kleuter. In april viert Spetterpret haar dertigjarig bestaan met een groots piratenfestijn.

Hoeveel kinderen ze het plezier van zwemmen heeft bijgebracht? Simone Swinkels durft het niet te zeggen. Begin april is het precies drie decennia geleden dat ze haar eerste lessen babyzwemmen gaf in het zwembad bij de molen van Mill. Inmiddels laat ze samen met drie begeleiders zeven dagen per week baby's, peuters en kleuters kennismaken met zwemwater bij Fitland Mill. "Daarbij staat plezier voorop, daar kun je heel veel mee bereiken", zegt Simone die de methodiek PReSwim ontwikkelde. Hierbij vormen Plezier, Respect en Structuur - aangegeven met hoofdletters in de naam - de pijlers. "Kinderen kunnen op hun eigen tempo dingen leren en ontdekken. Forceren daarbij helpt niet. Vaardigheden worden spelenderwijs met behulp van liedjes in de lessen geoefend. Door er iets leuks aan te koppelen worden kinderen geprikkeld, zijn nieuwsgierig. Als papa of mama het eerst voordoet, zien ze dat het geen kwaad kan en willen ze het ook doen. Ze krijgen zelfvertrouwen en gaan het vanuit zichzelf doen. Dat is het mooiste proces om te zien", vertelt Simone.

Piratenfestijn
Momenteel werken de kinderen toe naar de speciale piratenlessen die de eerste week van april worden gegeven. Op zondag 7 april wordt het jubileum gevierd met een groots piratenfestijn. "Er is onder meer een poppentheatershow, springkussens en kinderen kunnen geschminkt worden. De jonge deelnemers kunnen onder andere tijdens de piratenlessen in het zwembad vergezeld door een ouder of verzorger edelstenen en munten opduiken, het dek schrobben en 'kogels' door de loop van een 'kanon' gooien", zegt Simone. Na het piratenfestijn gaat ze aan de slag met het volgende project: het schrijven van haar derde boek over de methodiek PReSwim. Eerder bracht Simone al twee boeken uit over zwemmen met baby's en peuters/kleuters. Ook klimt ze regelmatig in de pen om een blog te schrijven over haar werk. Simone, bij wie de passie voor water al dateert uit de tijd dat ze zelf nog wedstrijden zwom en actief waterpolo speelde, is blij dat ze dertig jaar geleden haar hart heeft gevolgd en afscheid nam van haar baan als docente Lichamelijke Opvoeding. "Ik zei destijds dat ik over 25 jaar nog steeds hetzelfde plezier wilde hebben als toen ik begon. Dat is gelukt. Ik heb nog steeds elke dag heel veel plezier in mijn werk!", besluit Simone met een lach.

Belangstellenden voor Spetterpret-lessen kunnen voor meer informatie of een proefles contact opnemen via www.baby-peuter-kleuter.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant