Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
  • Alles
  • (1)
    Evenement

Moord en doodslag in het Land van Cuijk

maandag 19 oktober 20:00 t/m 21:30 uur

Lezing door journalist Geurt Franzen

Op 19 oktober a.s. om acht uur gaat Geurt Franzen, journalist, columnist en schrijver, in de bibliotheek van Grave uitgebreid in op een aantal ernstige criminele zaken die zich voor hebben gedaan in het Land van Cuijk, grofweg tussen 1800 en 1940. Het vergrootglas legt hij vooral op incidenten die voor de rechter eindigden omdat er iemand zwaargewond raakte of om het leven is gekomen.

Vaak, zo zal tussen de regels doorklinken, hebben ook de daders medelijden verdiend. Armoede, ongelijkheid of alcoholmisbruik lag ten grondslag aan een ernstig vergrijp.

Franzen zal vertellen over een broedertwist die uit de hand loopt; schoten op het woonwagenkamp; een soldaat die overlijdt na een dodemansrit, een kermisreiziger die een ruzie met een revolver beslecht; een bakker die het kind dat hij bij zijn bediende verwekt heeft ‘verdoezelt’ en ook over een crime passionele in de zuivelfabriek.

Om te voorkomen dat de bezoekers van de lezing slapeloze nachten overhouden, zal hij de ‘zware gevallen’ afwisselen met luchtige vertellingen over kleine vergrijpen. Zoals de diefstal van een bijenkorf, het gestuntel van valsemunters, smokkelaars en kruimeldieven. Uiteraard en niet in de laatste plaats passeren de Graafse ‘delinquenten’ de revue. 

Geurt Franzen schrijft tweemaal per week de column Dwarskijker in de editie Maasland van de Gelderlander waarin hij reageert op actuele gebeurtenissen. In dezelfde krant schrijft hij elke maandag een historische rubriek waarin hij gebeurtenissen uit het rijke verleden van het Land van Cuijk en Gennep e.o. belicht.


deel deze activiteit