Leerlingen van de Lindekring oefenen kerstliedjes. Staand rechts: directeur Ton Hovens. (foto: Diana Derks)
Leerlingen van de Lindekring oefenen kerstliedjes. Staand rechts: directeur Ton Hovens. (foto: Diana Derks)

Lindekring treedt toekomst vol vertrouwen tegemoet

Onderwijs 543 keer gelezen

SINT AGATHA | Jenaplanschool Lindekring in Sint Agatha treedt de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Ondanks de krimp zien directeur Ton Hovens en stamgroepleider middenbouw Annie Wijnhoven volop kansen om de basisschool meer te profileren. "Ouders die hier ter kennismaking komen, raken overtuigd van ons onderwijsconcept. Helaas weet nog niet iedereen ons te vinden", legt Hovens uit.

Door Martijn Schwillens

"Als ik mijn kind hier inschrijf, maakt hij dan de rit vol tot en met groep 8?" Die vraag, zo erkent Hovens, stellen ouders vaker. En is in een dorp dat wordt gekenmerkt door krimp ook logisch. "Maar wij voelen geen druk", onderstreept hij. "Het schoolbestuur heeft duidelijk gezegd: de kwaliteit moet goed zijn en daarover is iedereen het eens: die is goed. Zij hebben ons daarom juist gestimuleerd om de aanvraag voor 'Excellente School' te doen. Het bestuur noemt ons een voorbeeld van passend onderwijs."
Wijnhoven vult aan: "Wij weten heel goed hoe we ervoor staan. De terugkoppeling van het bestuur is doorslaggevend. Zodoende kunnen wij ouders ook geruststellen."

Bewuste keuze
Uit de notitie 'Demografische ontwikkeling 2015-2025', die net na de zomer werd gepubliceerd, blijkt een flinke daling van het aantal leerlingen (kinderen) in de gemeente Cuijk. Hovens: "En als we alleen maar leerlingen uit Sint Agatha zouden hebben, dan zouden we een flink probleem hebben. Gelukkig is dat niet zo. Ouders kiezen bewust voor ons Jenaplanconcept. Twee op de drie leerlingen komen dan ook van buiten het dorp. Het gros komt uit Cuijk, maar we hebben ook leerlingen uit Ottersum, Gassel, Beers, Oeffelt, Vianen en Haps."

Jenaplanconcept
Wijnhoven legt uit: "Bij het Jenaplanconcept, dus ook op de Lindekring, wordt gewerkt met stamgroepen, waarin kinderen van verschillende leeftijden en van verschillend niveau bij elkaar zitten. Het gaat niet alleen om het leren van rekenen en taal, maar ook om ze voor te bereiden op het verdere leven. Het Jenaplanconcept is een soort 'leefgemeenschap'. We kennen een ritmisch weekplan. Er is ruimte voor ontmoetingen. We willen dat leerlingen kritisch leren kijken en denken: klopt het wat er gezegd wordt? We bieden ook ruimte voor debat en willen bij thema's ook dat leerlingen van elkaar leren. Daarnaast willen we dat leerlingen de tijd kunnen stoppen in waar ze minder goed in zijn. Als ze goed kunnen rekenen en we weten dat ze de toets gaan halen, dan geven we ze liever andersoortig werk waar ze zich in kunnen gaan verdiepen."

'Altijd welkom'
Hovens geeft aan dat 'ouders die hier komen overtuigd raken van ons verhaal en concept'. "Maar ze moeten ons wel weten te vinden. Niet iedereen is bekend met de Lindekring. We zijn gestopt met open dagen, want ouders zijn altijd welkom om ons te bezoeken", vertelt hij. "Om ouders te interesseren, hebben we posters verspreid op kinderdagverblijven en andere plekken die met kinderen te maken hebben. Want meer profilering, daar ontbrak het eigenlijk tot voor kort nog aan."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant