Burgemeester Lex Roolvink en Leo Burgers lossen het eerste officiële schot met de trebuchet. (foto: Diana Derks)
Burgemeester Lex Roolvink en Leo Burgers lossen het eerste officiële schot met de trebuchet. (foto: Diana Derks)

'Trebuchet plaatst stevig fundament onder Graafse festiviteiten'

Toerisme 504 keer gelezen

GRAVE | De enige nog werkende trebuchet van Nederland is de komende drie jaar te bewonderen in Grave. Dit middeleeuwse slingerarm-artilleriewapen (grote houten katapult) zal worden ingezet bij historische evenementen, zoals het Historisch Spektakel in april en de Vestingstaddagen in 2018. "We hopen dat de trebuchet een stevig fundament onder de Graafse festiviteiten plaatst", lacht Henk van der Zand van het Gebroeders van Limburg Festival.

Door Martijn Schwillens

De organisatie van dat middeleeuwse festival, dat afgelopen zomer plaatsvond in Nijmegen, leent de trebuchet de komende jaren uit aan Grave. "Eerder heeft de trebuchet ook al op de Ginkelse Heide gestaan bij de herdenking van Market Garden. We gaan ervan uit dat het wapen het in Grave zo goed doet, dat we er nog eens zes jaar aan kunnen vastplakken", grapt Van der Zand kort voordat de gebruikersovereenkomst tussen de Gebroeders en het Cloveniersgilde -initiatiefnemers van het Historisch Spektakel (8 en 9 april 2017) - wordt ondertekend in de Hampoort.

'Een mooie dag'
Op het voormalige Visio-terrein werken vrijwilligers woensdag urenlang aan de opbouw van de mega-katapult, die in vroegere tijden werd ingezet om rotsblokken en projectielen weg te slingeren met als doel om vestingwerken en stadsmuren te slopen. "Dit is een mooie dag", glundert kartrekker Leo Burgers van het Cloveniersgilde. "28 december is namelijk de dag waarop deze trebuchet vaste voet op Graafse bodem heeft gekregen. De komende drie jaar hebben we de beschikking over dit prachtige historische wapen en we zijn ervan overtuigd dat het gaat bijdragen aan de beleving van festiviteiten."
Het eerste schot is woensdag gelost door burgemeester Lex Roolvink. De trebuchet draagt de naam 'De Geest'. "Vernoemd naar de laatste likeur die de Cloveniers hebben gemaakt", besluit Burgers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant