Het verbindingskanaal bij Mook stroomde in een tijdsbestek van een paar uur nagenoeg leeg.
Het verbindingskanaal bij Mook stroomde in een tijdsbestek van een paar uur nagenoeg leeg.

Mook en Gennep: 'Integrale evaluatie' bootongeluk Grave

Algemeen 1.274 keer gelezen

MOOK/GENNEP | Wim Gradisen van Mook en Middelaar en Peter de Koning van Gennep pleiten voor een 'integrale evaluatie' van het scheepsongeval donderdag 29 december bij Grave. In beide gemeenten is de impact door het lage waterpeil in de Maas groot, maar beide burgemeesters werden pas diep na middernacht geïnformeerd over het ongeluk. "Ik snap dat hulpverlening prioriteit nummer één heeft, maar pas rond twee uur 's nachts bellen is het andere uiterste", klaagt Gradisen.

Door Martijn Schwillens

Gradisen is niet te spreken dat hij pas ver na middernacht werd geïnformeerd over het scheepsongeval bij Grave, dat rond 19.30 uur plaatsvond en als gevolg had dat de Maas in een paar uur tijd zakte tot een historisch laag waterpeil. "Pas rond één uur werd ik op de hoogte gebracht; door een piketmedewerker van de omgevingsdienst", kijkt Gradisen terug. "De brandweer van Mook was gelukkig al uitgerukt om de collega's in Gennep te ondersteunen bij de woonboten. Toen ze terugkeerden, hebben ze de woonark in Mook vastgelegd. Pas om 2.04 uur werd ik gebeld door de Veiligheidsregio."

Gevolgen
De gevolgen waren toen al overal zichtbaar. Het verbindingskanaal tussen de Mookerplas en de Maas stroomde leeg, waardoor boten in de jachthavens vast kwamen te liggen. Gradisen: "De schade bij de jachthavens van Eldorado en De Driesen is groot. De aanlegsteigers kennen flinke scheuren. Later heeft het waterschap de keersluis (bij de Cuijksesteeg) afgesloten. Overigens denk ik niet dat dat veel eerder had kunnen gebeuren. De stroming was enorm sterk. Bovendien moest een duiker een plank aanbrengen. Het waterpeil blijft nu op niveau en er komst zelfs een beetje water bij."

'Regie houden'
Mede namens Peter de Koning heeft Gradisen er bij Antoine Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord, op aangedrongen dat de evaluatie 'integraal' (dus met alle Veiligheidsregio's en Rijkswaterstaat tegelijk) plaatsvindt. "En we zelf de regie houden, want er is nog een boel onduidelijkheid over de gevolgen voor de dijken, grondwater en wat er gebeurt bij hoogwater."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant