De vaste groep bouwers. V.l.n.r.: Twan Tacken, Erwin Knobel, Paul Jeckmans, Toon Pluk, Jos Arts, Arie Nabbe.
De vaste groep bouwers. V.l.n.r.: Twan Tacken, Erwin Knobel, Paul Jeckmans, Toon Pluk, Jos Arts, Arie Nabbe.

Prinsenwagen primeur voor De Geitenbok

Carnaval 1.396 keer gelezen

BOXMEER | Op zaterdag 25 februari beleeft de gloednieuwe prinsenwagen van de BCV De Geitenboek zijn vuurdoop tijdens de zeventiende editie van de Lichtjesoptocht. Na twee jaar keihard werken door een vaste groep bouwers, mag heel Boxmeer genieten 'van deze fantastische creatie'.

We treffen elkaar in de loods waar de mannen het grootste gedeelte van de klus geklaard hebben. Zij waren in de gelukkige omstandigheden dat Henk Bongers hen twee jaar lang heeft kunnen voorzien van een bouwplaats. Want daar begint het natuurlijk allemaal. De koffie staat klaar en het 'to do'-lijstje is bijna helemaal afgestreept. Bijna twee geleden begonnen zij met hun eerste overleg en inmiddels zijn ze 1700 kilo ijzer, 800 liter Polyester, 60 liter verf, 240 meter led-snoer, 80 ledlampen, 16 ledstralers, 16 dicsotegels en ontzettend veel houtwerk, plaatwerk en isolatiemateriaal, verder. En dan nog de uren werk... "Eigenlijk komen we er niet helemaal uit, maar gemiddeld tien uur in de week was heel normaal."

Specialiteiten
De enthousiaste groep bouwers willen allemaal hun verhaal doen en dat is begrijpelijk want eenieder heeft zijn specialiteiten. Arie Nabbe was de organisator en initiator en heeft de basis gelegd voor de vaste groep. Hij coördineerde de bouw. De eerste ideeën werden op papier gezet door Jos Arts die al aardig wat bouwervaring had opgedaan bij het Luneven. Paul Jeckmans, de elektroman, vertelt ons dat de lampen die gebruikt worden 'allemaal van plastic zijn en dus uiterst veilig in geval van losraken of vallen'. Ook Erwin Knobel, de metaalman, wil zijn verhaal kwijt over de toren en het laswerk wat daarmee gepaard is gegaan. "Deze constructie kan alles aan", vertellen beiden. "Een veiligere wagen zal er bijna niet rondrijden."
Toon Pluk ,de polyesterspecialist wijst op de kleine details op de wagen die tot stand gekomen zijn door 'met heel veel geduld' met dit materiaal te werken. Twan Tacken, BCV-bestuurslid, heeft de groep in al de bouwwerkzaamheden geassisteerd en de contacten met het bestuur intens gehouden. "Dat werkt erg fijn", geeft hij aan. Verder hebben een aantal mensen op 'losse' basis gebouwd en zijn er een paar dames geweest die de kwast ter hand hebben genomen.

Extra cachet
De bedoeling was al de optocht van 2016, maar die werd niet gehaald. Dat het editie 17 is geworden, is vanwege het jubileumjaar toch ook wel speciaal. Het geeft extra cachet aan het 66-jarig jubileum en Prins Frank d'un Urste is zo trots als een pauw dat hij als eerste prins deze wagen officieel mag beklimmen. Op zaterdag 25 februari om 19.00 is de start van de zeventiende editie van de Lichtjesoptocht in Boxmeer en zal de nieuwe prinsenwagen voor iedereen te bewonderen zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant