ROC De Leijgraaf in Cuijk houdt op zaterdag 12 februari een open dag.
ROC De Leijgraaf in Cuijk houdt op zaterdag 12 februari een open dag.

ROC De Leijgraaf: een breed palet aan opleidingen met hoge baankansen

Onderwijs 620 keer gelezen

CUIJK | ROC De Leijgraaf houdt op zondag 12 februari een open dag op de locatie in Cuijk. "We bieden een breed palet aan opleidingen met hoge baankansen. Ook de manier van werken waardoor iedere leerling het maximale uit zichzelf kan halen, presenteren we graag aan leerlingen en hun ouders op onze open dag", vertelt directeur Hans de Jong.

Door Martijn Schwillens

De schoollocatie aan de Jan van Cuijkstraat in Cuijk biedt verschillende opleidingen voor wie een toekomst in de horeca, toerisme, recreatie of ICT weggelegd ziet voor zichzelf. "Het zijn sectoren waarin veel werk te vinden is en waarmee je ook qua opleidingen bij ons alle kanten op kunt", vervolgt De Jong. "Die sectoren roepen steeds om goed opgeleide mensen. Het is werk dat zich veel 's avonds afspeelt. Als het een moetje is, dan is dat vervelend, maar als het voelt als mogen, dan is het erg leuk. Mensen die voor deze opleidingen kiezen, doen dat vaak bewust en halen een boel voldoening uit hun werk. Onze horecaopleidingen behoren ook tot de zogeheten TOP-opleidingen. Leerlingen zijn er erg positief over."

Samenwerking
ROC De Leijgraaf is een samenwerking aangegaan met Hotel Van der Valk in Cuijk 'om leerlingen onder te dompelen in het hotelwezen'. "Je krijgt inzicht wat ze doen in de front- en back-office, reserveringen, banqueting, kamers et cetera. Maar ook voor onze andere opleidingen, zoals die van meewerkend horecaondernemer, gastheer/-vrouw en kok, werken we samen met verschillende hotels en restaurants als stageplaatsen."
Om leerlingen te prikkelen, doet ROC De Leijgraaf mee aan de Skills Heroes-vakwedstrijden, maar bijvoorbeeld ook aan de Foodtour Cuijk, waar meer dan 300 gasten een door leerlingen georganiseerde gastronomische tour maken. "We zijn een heel actieve school", onderstreept De Jong. "En we werken bijvoorbeeld ook samen met Hanos (horecagroothandel), zodat leerlingen een idee krijgen waar het voedsel vandaan komt en hoe het verwerkt wordt alvorens het naar restaurants en hotels gaat. Door deze samenwerking komen ze in contact met topproducten. Dat is niet alleen interessant voor koks, maar ook voor horecamedewerkers en managers."

Persoonlijke begeleiding
De Jong geeft verder aan dat De Leijgraaf er prat op gaat dat leerlingen persoonlijk zeer goed begeleid worden. "Al bij het eerste kennismakingsgesprek nemen we nauwgezet door wat we hier kunnen doen om de leerling door een opleiding heen te loodsen. Het percentage vroegtijdige schoolverlaters is bij ons heel laag. Daar zijn we trots op en steken er ook een boel energie in. We willen er zeker van zijn dat leerlingen hier een opleiding volgen die bij ze past."
Ook doorontwikkeling staat hoog in het vaandel. "Je krijgt hier een solide basis, maar we geven leerlingen ook de kans zich verder te specialiseren. Neem onze nieuwe niveau 4-opleiding Patissier die zorgt voor een goede aanvulling op de opleiding Zelfstandig werkend kok en aansluit bij de behoefte om creatief bezig te zijn met chocolade, taarten en zo."

ICT is dé toekomst
De Leijgraaf biedt de niveau 3-opleiding Medewerker ICT Beheer en een twee niveau 4-opleidingen: Applicatie- en Mediaontwikkelaar én ICT-beheerder. "ICT is overal", vertelt onderwijsmanager Gerard van der Linden. "Techniek is booming. Het is feitelijk een primaire behoefte geworden, want alles draait op ICT. Het is de olie van de samenleving. Bij Applicatie- en Mediabeheer leer je programmeren en maak je eigen apps of websites. ICT-beheer gaat over het bouwen, beheren en onderhoud van netwerken en het installeren van soft- en hardware. ICT-beheerders zijn in elk bedrijf een belangrijke spil." Hans de Jong zegt tot slot: "Als je affiniteit met techniek hebt, ga dan vooral een ICT-opleiding volgen. Daar is in de toekomst een zwaar tekort aan."

De open dag bij ROC De Leijgraaf is zondag 12 februari van 11.00 tot 15.00 uur aan de Jan van Cuijkstraat 52 in Cuijk. Info: www.leijgraaf.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant