Penne Hangelbroek en Adriaan Geuze van Bureau West 8 tijdens de presentatie over 'Grave als historische vestingstad' op 22 december 2016. (foto: Annelies Graafsma)
Penne Hangelbroek en Adriaan Geuze van Bureau West 8 tijdens de presentatie over 'Grave als historische vestingstad' op 22 december 2016. (foto: Annelies Graafsma)

Naar welke tijd gaat vestingstad Grave terug...?

Politiek 677 keer gelezen

GRAVE | Bureau West 8 uit Rotterdam gaf op 22 december 2016 haar visie op de ontwikkeling van Grave als historische vestingstad. Afgelopen woensdag was de 'eerste werkdag' in Grave. 'Het wordt een proces waarin we vindingrijk en beheerst te werk moeten gaan. We krijgen straks te maken met soms botsende belangen. De eerste vraag dient zich nu al aan: naar welke tijd gaan we terug?", vertelt architect Penne Hangelbroek.

Door Annelies Graafsma

Bureau West 8 urban design & landschapsarchitectuur heeft over de hele wereld plannen ontwikkeld: in Rotterdam en Markeroog, maar bijvoorbeeld ook in New York en Miami. Wat kan Grave verwachten? De belangstelling voor Grave als vestingstad groeit, ook bij de burgers en de politiek. "Deze eerste werkdag hebben we vooral op het stadhuis doorgebracht", vertelt architect Hangelbroek tijdens zijn bezoek aan het Graafs Museum. "De Graafse geschiedenis is lang en 1874 ligt voor de hand." Leny van Lieshout, historica van het Graafs Museum, bevestigt dit: "De enige betrouwbare gegevens zijn van 1874, het jaar waarin de vesting Grave bij wet werd opgeheven. Vanaf deze periode is alles goed gedocumenteerd." Er komen tekeningen, oude prenten en schetsen op tafel. De architecten willen de waarheid van de geschiedenis van de vestingstad Grave vertellen. "Als we de periode hebben gekozen kunnen we de onderzoeksvragen gericht stellen. Delen van de vesting liggen er waarschijnlijk nog. Daarvoor moeten we opgravingen doen, we moeten naar beneden", legt Hangelbroek uit.

Verbinden
Het museum wil de Hampoort open 'om de entree van de vesting lopend of fietsend te ervaren'. Hangelbroek hierover: "Wij proberen te achterhalen of het Visioterrein met de binnenstad te verbinden is." Hij kent de discussies over de Elisabethstraat. "We willen kijken hoe we hier iets kunnen verbeteren." Ze willen weten waarvoor ze de handen op elkaar krijgen en gaan praten met maatschappelijke partijen en inwoners. Het gaat dan over ontsluiting en toegankelijkheid van de binnenstad en het herstellen van de ravelijnen. "De eerste vastgoedvragen dienen zich al aan: Prinsenstal, scheepswerf, Wisseveld; kunnen ontwikkelaars bijdragen aan 'Grave vestingstad'. De Bomvrije is slecht betrokken bij de binnenstad. Lunette is ook zo'n onderwerp en hoe om te gaan met de Ruyterstraat en de oude haven? En dan is er nog de vraag: kunnen raadsleden bij besluiten weerstand bieden aan wensen van mensen?
Voor de zomer komt West 8 met eerste tekeningen, na de zomer worden meer mensen betrokken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant