De Romeinendag in Cuijk beleeft op vrijdag 5 mei de tweede editie.
De Romeinendag in Cuijk beleeft op vrijdag 5 mei de tweede editie.

Romeinse geschiedenis komt 5 mei weer tot leven in Cuijk

Kunst en cultuur 343 keer gelezen

CUIJK | In navolging van de succesvolle eerste Romeinendag in 2016, houdt Stichting Ceuclum op vrijdag 5 mei in Cuijk weer een dag vol activiteiten die in het teken staan van de rijke Romeinse geschiedenis van 'Ceuclum'. Reis terug in de tijd en beleef hoe het is om Romein te zijn.

Of andersom, ervaar de Bataafse bewoning in het Nederland van toen onder de Romeinse invloeden. Ontmoet een echte Centurion of laat je drillen tot een Romeinse soldaat. Maak zelf je lederen buideltje of laat jouw vader scheren door een barbier. Het kan allemaal. "De vorige keer bezocht keizer Valantinianus onder grote belangstelling Museum Ceuculum en bewonderde hij onze virtuele Romeinse brug. Een topattractie bleek ook het tijdelijk archeologisch opgravingsterrein. De laatste kinderen waren ver na sluitingstijd nog niet uitgegraven", kijkt de organisatie kort terug op de eerste editie. Zij hoopt op hetzelfde succes op 5 mei.

Opgravingen
De Romeinen zijn zo'n vier eeuwen in Cuijk aanwezig geweest. Een aantal van de vele sporen die ze nagelaten hebben, is te bezichtigen in Museum Ceuclum en in De Romeinse Tuin. Net als vorig jaar kun je als een archeoloog zelf opgravingen doen. Het opgravingsterrein is dit jaar op het kerkplein. De kinderen vinden altijd wat en mogen dit ook mee naar huis nemen. Naast het opgraven kunnen ze ervaren hoe het is om van scherven een potje of een schoteltje te plakken. Ook voor volwassenen is er informatie en van alles te beleven en te proeven. Zo zal Cavefelem een wijnstand, eetstand en winkeltje neerzetten.

Activiteiten
De activiteiten worden georganiseerd door Stichting Ceuclum, met medewerking van het platform CRT Cuijk, Centrummanagement Cuijk en de gemeente Cuijk.
Stichting Ceuclum verzorgt naast de opgravingen nog meer activiteiten voor de kinderen zoals olielampjes boetseren en fibulae maken. Ook zijn er Romeinse spelletjes en de kids kunnen verkleed als Romeins legionair op de foto.
De levende Romeinse Geschiedenis Groep Corbvlo beeldt verschillende Romeinse en Bataafse personages uit, zoals Centurio, maar ook leerbewerkers, barbiers en weefsters komen voorbij.
Baroen verzorgt een doe-activiteit voor twintig kinderen (per ronde), waarbij de nadruk ligt op het zelf ondervinden hoe vroeger door soldaten werd gevochten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant