De gemeente Mill en Sint Hubert gaat scheef gewaaide bomen herstellen.
De gemeente Mill en Sint Hubert gaat scheef gewaaide bomen herstellen.

Mill: herstel scheef gewaaide bomen

Centrum 318 keer gelezen

MILL | Op de Markt in Mill zijn, na de herinrichting van het centrum, een tiental bomen geplant. Enkele van deze bomen zijn tijdens de afgelopen maanden scheef gewaaid. Dat wordt in de komende tijd hersteld.

In het nieuw ingerichte centrum van Mill is bij de aankleding ruim aandacht besteed aan 'groen'. Zo zijn op de Markt diverse bomen en hagen geplaatst die mede zorgen voor een goede en aantrekkelijke sfeer. In de afgelopen maanden heeft het echter op sommige momenten hard gewaaid. Enkele van de geplante bomen zijn scheef gewaaid. Iets dat feitelijk niet had mogen gebeuren.

Duikelaarseffect
Uit nader onderzoek blijkt dat de groeiplaats in de boombakken niet voldoet. De aangebrachte grond laat niet voldoende water door en bij hevige regenbuien infiltreert daarom het water niet snel genoeg in de ondergrond. Ook bleken de bomen daardoor niet goed genoeg te kunnen wortelen. Omdat de zware kluit daarmee als het ware los in de grond staat, ontstaat bij harde wind een duikelaars-effect en dus scheve bomen.
Het probleem wordt de komende tijd aangepakt. De bomen en het straatwerk daaromheen worden verwijderd. De bomen worden tijdelijk elders opgeslagen. Na verbetering van de groeiplaats, onder andere door het aanbrengen van een andere grondsoort en granulaat worden de bomen teruggeplaatst. Uiteraard wordt ook de bestrating hersteld. Met deze maatregelen denkt de gemeente dat de bomen beter zullen wortelen. Daarmee wordt toekomstig duikelaars-effect vermeden. Het werk zal ongeveer drie werkdagen in beslag nemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant