In naam van haar ouders heeft Willy Konings (l) de Yad Vashem-onderscheiding ontvangen uit handen van Nira Staretz. (foto: Diana Derks)
In naam van haar ouders heeft Willy Konings (l) de Yad Vashem-onderscheiding ontvangen uit handen van Nira Staretz. (foto: Diana Derks)

Cuijks echtpaar ontvangt postuum Israëlische onderscheiding

Opmerkelijk 834 keer gelezen

CUIJK | Het echtpaar Wim en Mien Plant-Van Oeijen uit Cuijk heeft postuum de Yad Vashem-onderscheiding 'Rechtvaardigen onder de Volkeren' ontvangen. Deze hoge onderscheiding werd vanmiddag in Cuijk uitgereikt voor hun hulp aan een Joods gezin dat in de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken. Dochter Willy Konings-Plant nam de onderscheiding in ontvangst.

Nira Staretz, Minister Counselor van de Ambassade van Israël in Nederland, was naar Cuijk gekomen om de ouders van Willy Konings postuum te eren. Wim en Mien Plant, toen woonachtig in Veenendaal, boden hulp aan het gezin Szmul. Twee van hun kinderen -Lena en Chelly Szmul- konden terecht bij het echtpaar en hun drie kinderen toen zij in de zomer van 1942 een oproep kregen om zich te melden voor een 'werkkamp' in Duitsland. Wim en Mien Plant zorgden voor de beide meisjes alsof het hun eigen kinderen waren. De meisjes overleefden de oorlog.
Later verhuisde het echtpaar Plant naar Cuijk, waar hun dochter Willy Konings-Plant nog altijd woonachtig is. Tijdens een bijzondere bijeenkomst in het Cuijkse gemeentehuis ontving zij in naam van haar ouders de Yad Vashem, die sinds 1945 wereldwijd 26.000 keer is uitgereikt aan burgers die in de oorlog Joden hebben gered.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant