De vrijwilligers die ruim 2.000 manuren hebben gestoken in de realisatie van het wandelbos in Haps. (foto: Diana Derks)
De vrijwilligers die ruim 2.000 manuren hebben gestoken in de realisatie van het wandelbos in Haps. (foto: Diana Derks)

Haps krijgt eigen wandelbos: 'Je herkent 't niet meer terug'

Algemeen 1.308 keer gelezen

HAPS | Aan de Wildsestraat in Haps wordt zondag 21 mei een nieuw wandelbos geopend. Het parkje is gerealiseerd op een perceel nabij het Vredeskapelleke dat tot anderhalf jaar geleden een weelderig, onbegaanbaar bos was. "We hebben in totaal wel tien vrachtauto's vol hout afgevoerd", vertelt Marius Manders.

Door Martijn Schwillens

"Mensen lieten hier wel eens hun hond uit, maar het gras en onkruid stonden een meter hoog en er waren een boel dode bomen", zegt de initiatiefnemer van het wandelbos. Toch zag Manders wel mogelijkheden voor het ondoordringbare gebied aan de rand van Haps. "Kijk eens om je heen", glundert hij. Een kilometer lang gruispad meandert door het park. Aan de slootkant komt een bloemenweide, houten bankjes en picknicktafels staan opgesteld in het gras. Tussen de bomen staan een kunstwerk en een insectenhotel. De landerijen buiten Haps vormen het vergezicht. "Dat had je tot een dik jaar geleden niet kunnen voorstellen. Toen keek je nog geen paar meter ver weg."

Tweeduizend manuren
Manders meldde zich drie jaar geleden met zijn idee bij Joep Arts van de dorpsraad en lid van IVN. Samen togen ze naar de gemeente Cuijk en kregen direct groen licht. "Die hebben ons enorm gesteund door alles te faciliteren. IBN is aan de slag gegaan met kappen en rooien en met een groep van vijftien vrijwilligers hebben we anderhalf jaar lang drie dagen in de week de handen uit de mouwen gestoken. Ik gok wel tweeduizend manuren!"
Het resultaat mag er zijn. "Het park is rolstoelvriendelijk en écht bedoeld voor het hele dorp", aldus Arts. Het park wordt zondag 21 mei omstreeks 11.00 uur officieel geopend door wethouder Gerard Stoffels. "De muziekgroepen uit het dorp komen spelen en er zijn activiteiten voor kinderen, 's-Avonds zal het kunstwerk in het licht worden gezet", vertelt Manders. En de naam? "Er is een wedstrijd uitgeschreven onder de basisschoolleerlingen. De naam wordt tijdens de opening onthuld."

Lees meer over het wandelbos in De Maas Driehoek van dinsdag 16 mei.

Het wandelbos (bospark) in Haps dat zondag wordt geopend.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant