Heleen Tonn van De Staaij en Marjolijn van Gemert van Varkentje Lief gaan na de zomer intensiever samenwerken binnen het te vormen Kindcentrum in Middelaar. (foto: Ingrid Driessen)
Heleen Tonn van De Staaij en Marjolijn van Gemert van Varkentje Lief gaan na de zomer intensiever samenwerken binnen het te vormen Kindcentrum in Middelaar. (foto: Ingrid Driessen)

'Elk kind krijgt op Sterrenschool een eigen leerlijn'

Onderwijs 1.871 keer gelezen

MIDDELAAR | De Staaij in Middelaar wordt de komende jaren omgeturnd tot een zogeheten 'Sterrenschool'. Een nieuw onderwijsconcept en flexibele leertijden moeten de Middelaarse basisschool een stuk aantrekkelijker maken voor leerlingen van buiten het dorp. "Het belangrijkste aspect is dat de leerling zijn of haar persoonlijke leerlijn gaat volgen", aldus schooldirecteur Heleen Tonn van De Staaij.

Door Martijn Schwillens

De Staaij, kinderopvang Varkentje Lief en de Stichting Liz (dagopvang en dagbesteding voor meervoudig gehandicapte kinderen, red.) gaan gedrieën een kindcentrum vormen. "Onze toekomstvisie en ambities komen overeen", vertelt Tonn. "We hebben gebrainstormd over wat we belangrijk vinden, opdat de zogeheten 'parels van de school' behouden zouden blijven. Oftewel, dat alle kinderen gezien worden, veel contact met ouders, een fijne sfeer en een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor elkaar."

Toekomstbestendig
"Gezien het dalende aantal leerlingen wilden we een vernieuwend en toekomstbestendig onderwijsconcept dat ons kindcentrum aantrekkelijk zou maken voor kinderen van buiten ons voedingsgebied", legt Tonn uit. "Er wordt nu overal gewerkt vanuit de klassieke lesmethode, klassikaal, maar we willen toe naar leerlinggericht onderwijs. Als een kind langer de tijd nodig heeft om rekenen onder de knie te krijgen en minder voor taal, dan zorgen we ervoor dat er meer uren gaan naar rekenen en minder naar taal. Elk kind heeft een persoonlijke leerlijn van acht jaar. Die doorloop je op een Sterrenschool op je eigen manier en tempo. Op termijn zijn er ook geen groepen meer, maar wordt er echt heel nauwgezet gekeken naar wat het kind aankan."

Wisselwerking
Marjolijn van Gemert van Varkentje Lief voegt toe: "Het kind wordt ook veel meer gezien. Na acht jaar onderwijs is hij of zij, net als nu, klaar voor de middelbare school. Maar dankzij die persoonlijke leerlijn veel beter geprepareerd. Dit alles wordt gekoppeld aan flexibele onderwijstijden. Alles zal stapsgewijs ingevoerd worden en we beginnen al na de zomer. Deze persoonlijke aanpak zal ouders van buitenaf ongetwijfeld gaan aanspreken, want ze weten dat hun kind veel meer aandacht krijgt. Daarnaast gaan we nog meer samenwerken met de school. Als peuters meer uitdaging nodig hebben, kunnen ze aansluiten bij de onderbouw. Ook gaan we veel meer op zoek naar wisselwerking en samenwerking."
Bel voor info of een rondleiding met (024) 696 1202 of 06-20496742.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant