De kosten die gemaakt zijn, zijn om de veiligheid voor de woonboten in de Paesplas bij Heijen te waarborgen.
De kosten die gemaakt zijn, zijn om de veiligheid voor de woonboten in de Paesplas bij Heijen te waarborgen.

De Koning: 'RWS kan een rekening tegemoet zien'

Algemeen 317 keer gelezen

GENNEP/HEIJEN | Het ongeval op de Maas in Grave, waarbij een Slowaakse schipper op 29 december vorig jaar de sluis ramde, heeft de gemeente Gennep met een klein dertig mille aan kosten opgezadeld.

De rekening bestaat uit kosten die gemaakt zijn om de veiligheid voor de woonboten in de Paesplas bij Heijen te waarborgen. Ook maakten ambtenaren van de gemeente Gennep de nodige overuren als gevolg van de scheepsramp.
"Deze 29.000 euro zijn out of the pocketkosten", zegt burgemeester Peter de Koning, "het overgrote deel (27.500 euro) bestaat uit kosten voor beveiliging van het gebied rondom de Paesplas.
De resterende 1.500 euro zijn kosten voor opvang van bewoners, informatiebijeenkomsten en het extra openstellen van de gemeentewerf."

Overuren
Naast de 'out of the pocketkosten' werden door ambtenaren in diverse functies extra uren gemaakt in die periode. "Dat zijn duizend uren die gecompenseerd moeten worden binnen de organisatie", zegt de burgemeester, die niet wil zeggen welk waarde deze uren vertegenwoordigen, "Het kan ook niet omdat de uren door ambtenaren op verschillende niveaus gemaakt zijn."
Eigenaar van de sluis, Rijkswaterstaat (RWS) kan de rekening van Gennep tegemoet zien, kondigt de burgemeester aan. De Koning beseft ook dat de rekening van 29.000 euro niet bij voorbaat betaald gaat worden.
De totale schade tussen de sluizen van Sambeek en Grave bedroeg 20 miljoen euro. Er zijn 98 schuldeisers waaronder ook RWS (dat op de Paesplas voor 1,3 miljoen maatregelen trof), de gemeente Gennep en bedrijven die door de lage waterstand niet bereikbaar waren.
Omdat de verzekeraar van de rederij waarvan de boot de sluis ramde slechts voor 900.000 aansprakelijk gesteld kan worden is de spoeling dun.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant