Deelnemers aan de workshop worden begeleid door Roland Eijbersen, Jaap van Geel meest rechts.
Deelnemers aan de workshop worden begeleid door Roland Eijbersen, Jaap van Geel meest rechts.

'We dragen op deze manier bij aan duurzaamheid'

Centrum 534 keer gelezen

GRAVE | Nog een pand in het centrum van Grave en een starterssubsidie. Op maandag 12 juni maakten twaalf mensen zich op voor de start van het 'Ambachtscentrum Grave'. De initiatiefnemers willen een werkplaats creëren en het 'ambacht' in ere herstellen.

In een tijd van minimaliseren, duurzaamheid en dus hergebruiken in plaats van weggooien, lijkt het moment daar om eindelijk de plannen van Jaap van Geel, initiatiefnemer, waar te maken. Het gaat om secondaire economie, maar ook om iets neer te zetten dat past in het historische Grave. Gespecialiseerde schoenmakers, een juwelier, klokkenmakers, een ambachtelijke slager, de echte bakkers, de architect, 'schilders' en timmerlui; in Grave zijn ze er nog. Maar ambachten samenbrengen en laten zien wat het inhoudt aan mensen van binnen en buiten Grave, is nog een opdracht.

Vakmanschap
"Jongeren kennen 'vakmanschap' niet goed meer. Dit is de ambitie van het ambachtscentrum. We willen samenwerken met bestaande organisaties zoals het Centrummanagement, het Graafs Museum waar ook veel jongeren komen, Biblioplus, Stichting Actief (Cuijk en Boxmeer) en Atelier 275. We willen ook contact met de organisatoren van het Monumentenweekend. Het college staat achter ons, maar we zullen het zelf moeten doen", zegt Roland Eijbersen uit de Maasstraat. "Het definitieve plan zal ik gaan schrijven."

Zoektocht
Babs Jasper (Raad van Inspiratie Grave) en Jeroen van der Eerden (voorzitter bestuur Centrummanagement) willen 'meelezen'. "Na de zomer moet het klaar zijn. De ambitie is eind december te starten. We zoeken nog ambachtslieden, timmermannen, lassers en technici. We denken ook aan oud-medewerkers van de scheepswerf die zich misschien willen inzetten. Kijk, we brengen de oude ambachten niet terug, maar wel kennis en vaardigheden en dragen zo bij aan duurzaamheid", aldus Van Geel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant