Onderhoud van de Maasheggen tijdens het jaarlijkse Maasheggenvlechten, dit jaar bij Oeffelt. Foto: Gijs Hoogland
Onderhoud van de Maasheggen tijdens het jaarlijkse Maasheggenvlechten, dit jaar bij Oeffelt. Foto: Gijs Hoogland

Maasheggenboeren: geen boodschap aan Unesco

Algemeen 531 keer gelezen

BOXMEER | De boeren in het Maasheggengebied weigeren medewerking om het cultuurlandschap door de UNESCO erkend te krijgen als werelderfgoed. De verhoudingen met de gemeente Boxmeer zijn daarvoor te verstoord.
ZLTO: 'De bal ligt bij de gemeente.'

Door Henk Baltussen

Marcel Derks, voorzitter van de ZLTO Boxmeer, is glashelder. De ZLTO weigert elke vorm van Maasheggenoverleg als de gemeente Boxmeer niet aan de eisen van de boeren tegemoet komt. "Al jarenlang voeren we gesprekken die op niets uitlopen. Wij willen bijvoorbeeld in de Maasheggen makkelijker met ons materieel van perceel naar perceel kunnen oversteken. Daarvoor moeten de doorgangen in de heggen breder worden. De heggen die daarvoor verdwijnen willen we elders aanplanten. De gemeente weigert elke medewerking. Ook met uitruil van gronden moeten wij te veel toegeven. Dat speelt al jaren. Wij zijn er helemaal klaar mee. Als dit niet naar onze tevredenheid wordt opgelost, komen wij niet meer aan tafel."
Dat zonder medewerking van de boeren de Unesco-erkenning van de Maasheggen op losse schroeven kan komen staan, is niet de zorg van Derks. "Daar weten we te weinig van. Wij zijn niet bij het overleg betrokken. Voor de boeren hoeft die erkenning niet. We weten niet wat dat voor de boeren gaat betekenen. Er wordt van alles beloofd, maar als puntje bij paaltje komt gebeurt er niets. Kijk maar naar het besluit van Provinciale Staten om boeren zes jaar eerder dan was afgesproken hun stallen te verduurzamen. Wij hebben genoeg van een onbetrouwbare overheid."
Tijdens de laatste raadsvergadering sprak PK-raadslid Sjoerd van Lierop zijn bezorgdheid uit over het ontbreken van de boeren bij het Maasheggenoverleg. "De boeren zijn verantwoordelijk voor het cultuurlandschap zoals er dat nu uitziet. De ZLTO moet weer meepraten."
Wethouder Tjeu Verstraaten zegde toe weer met de ZLTO in gesprek te gaan.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant