Veronique Lambert (rechts) in gesprek met Jan Timmermans (midden) en wethouder Daandels (links)  bij de opening van de tentoonstelling Jan van Cuyck.
Veronique Lambert (rechts) in gesprek met Jan Timmermans (midden) en wethouder Daandels (links) bij de opening van de tentoonstelling Jan van Cuyck.

Lezing over Jan van Cuyck in bibliotheek Grave

Kunst en cultuur 936 keer gelezen

GRAVE | De Belgische Veronique Lambert vertelt op zondag 6 augustus van 14.00 uur tot 15.00 uur haar verhaal over Jan van Cuyck in de bibliotheek van Grave.

Van Boxmeer tot aan Grave wordt in allerlei toeristische presentaties en in tal van gemeentelijke samenwerkingsverbanden de naam "Land van Cuijk' gebruikt. In Cuijk is een voetbalvereniging naar hem vernoemd en staat voor het gemeentehuis een standbeeld van Jan van Cuijck. Jan van Cuijck is begraven in de St. Elisabethkerk in Grave.

Wat was het Land van Cuijk in 1200 en wie was die man die zo'n indruk heeft achtergelaten? Het is 1254 als Jan de 1ste zijn vader opvolgt als Heer van Cuijk. "Hij was zo'n man van ingeboren wijsheid dat hij al bij leven roem en eer kreeg", zo staat te lezen in een boek dat bewaard is gebleven in de Elisabethkerk in Grave. Het Land van Cuijk met de stad Grave was in 1200 belangrijk in de 'verkeersader' tussen Venlo en Nijmegen. Het waren spannende tijden, conflicten waren overal en dichtbij. Floris de Vijfde, nu vooral bekend van de televisieserie uit 1969 met Rutger Hauer in de hoofdrol, is mogelijk door de medewerking van Jan van Cuyck, gevangen genomen en vermoord. Hij was niet alleen "een moedige ridder" maar ook een erkend onderhandelaar bij grote conflicten.

In het Graafs Museum is tot 17 september een tentoonstelling aan Jan van Cuijck gewijd. Veronique Lambert gaat met belangstellenden na de lezing in de bibliotheek van Grave naar het Graafs Museum voor een rondleiding. De entree is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant