Een foto uit het boek: In 1929 werden op 23 en 24 september melkersexamen gehouden  in  de wei van de familie Kaal in Sint Anthonis.
Een foto uit het boek: In 1929 werden op 23 en 24 september melkersexamen gehouden in de wei van de familie Kaal in Sint Anthonis.

Boek van het Sinttunnise heem over romfabriek De Eendracht

Algemeen 728 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Heemkundekring Sint Tunnis in Oelbroeck heeft de geschiedenis van melkfabriek De Eendracht te boek gesteld. De titel luidt: De Romfabriek Coöperatieve Zuivelfabriek De Eendracht 1907-1975.

Het boek staat vol verhalen en foto's over allerlei aspecten van het reilen en zeilen van de melkfabriek op de Sambeeksche Hoek. Zo wordt het ontstaan van de plannen voor een coöperatie voor melkbewerking en de realisering van die plannen uitvoerig beschreven. Het verzamelen van de melk dat 'romkar varen' werd genoemd wordt verteld door verschillende mensen die daar zelf nog aan hebben meegedaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de melkfabriek een speciale rol en daar kan men ook iets over lezen. Na enkele decennia werd er naast melk ook kaas bereid. Directeuren zoals de bekende Herman Miedema en Leon Jansen speelden een belangrijke rol, in de fabriek en ook in het dorpsleven. In 1975 sloot de fabriek, het gebouw bestaat nog steeds.
Het boek telt 183 pagina's. De presentatie ervan is 13 september tijdens de ledenbijeenkomst, waarna Angeline Aben een lezing over de romfabriek verzorgt. Het boek kost 17,50 euro en is na 13 september onder meer te koop bij kantoorboekhandel Hendriks in Sint Anthonis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant