Een artistieke impressie van het Hansa-ziekenhuis op de Health Campus. Of het ooit werkelijkheid gaat worden is de grote vraag.
Een artistieke impressie van het Hansa-ziekenhuis op de Health Campus. Of het ooit werkelijkheid gaat worden is de grote vraag.

Boxmeers college gelooft nog in Hansa, raad niet meer

Algemeen 604 keer gelezen

BOXMEER | Burgemeester en wethouders van Boxmeer geloven nog in de komst van het oncologisch ziekenhuis Hansa, de gemeenteraad is er helemaal mee klaar. Dat bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering over het Hansa-rapport van de Rekenkamer. Wat de gevolgen voor het college zullen zijn, wordt volgende week donderdag duidelijk tijdens de raadsvergadering. 

De Rekenkamer onderzocht wat er in de achterliggende jaren vanaf 2008 allemaal is misgegaan, nadat de komst van het kankerziekenhuis op de Health Campus werd aangekondigd, en waarom dat er nooit is gekomen. 'Er nog niet is gekomen', stelde het college. Want er ligt nog steeds een aanbetaling van 330.000 euro voor bouwgrond en nog altijd ontvangt het college signalen dat het ziekenhuis er gaat komen. 
De Rekenkamer kwam tot de conclusie dat veel is misgegaan in de voorbije jaren Teveel eigenlijk om op te noemen. De commissieleden van de zes raadsfracties vuurden dan ook ontelbare vragen af op het voltallige college dat was aangeschoven. De antwoorden werden voornamelijk gegeven door de wethouders Peter Stevens en Willy Hendriks. Zij waren in 2008 beiden raadslid. 
Burgemeester Karel van Soest, die als enig huidig collegelid in 2008 daar toen ook al deel van uitmaakte, hield tijdens de hele Hansa-discussie, die zo'n drie uur in beslag nam, zijn mond. Aan het einde werd hij uitgedaagd door PK-lid Han Welbers. Hij vond het onbegrijpelijk dat Van Soest de hele avond zijn lippen op elkaar hield. Van Soest nam toen alsnog het woord en zei in een emotioneel betoog dat alles met de beste bedoelingen voor Boxmeer is gedaan.
Vooral de oppositiepartijen PK en SP toonden zich kritisch ten opzichte van het college. Ook collegepartij VDB/LO deed dat. CDA was duidelijk: "Streep onder dit dossier", zei CDA-fractieleider Twan Stiphout. "Dat ziekenhuis gaat er nooit meer komen." Dus wilde hij het er eigenlijk ook niet meer over hebben. 'Leren van de fouten en verder kijken.' De derde collegepartij LOF hield zich rustig. 
Wat wil dat nu zeggen voor volgende week als tijdens de raadsvergadering de gemeenteraad definitief oordeelt? Al eerder riepen PK en SP dat in elk geval burgemeester Van Soest zijn biezen moet pakken. PK vindt zelfs dat het hele college dat moet doen. Ook de VVD vindt dat het college de gevolgen moeten ondervinden van het Hansa-debacle. LOF en CDA zullen het college blijven steunen. De vraag is wat het VDB/LO gaat doen. Scharen de drie raadsleden zich donderdag bij het LOF en CDA, dan kan het college (wel als een aangeslagen bokser)  blijven zitten. Gaat de Overloonse/Vierlingsbeekse lijstcombinatie aan de andere kant zitten, dan komen burgemeester en wethouder in erg zwaar terecht. Dat er dan koppen gaan rollen is onontkoombaar. In elk geval lijkt het zeker dat B en W van Boxmeer donderdag een fikse draai om de oren gaan krijgen. De vraag is hoe hard die gaat aankomen.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant