Het tableau de la troupe van het openluchtspel In de schaduw van de rômfabriek.
Het tableau de la troupe van het openluchtspel In de schaduw van de rômfabriek.

Buurtschap Den Hoek maakt zich op voor invasie

Algemeen 869 keer gelezen

SINT ANTHONIS/OPLOO/LEDEACKER/WESTERBEEK | Maandag 25 september 1944 was voor de buurtschap Sambeekse Hoek een meer dan bijzondere dag, want net als in de dorpen Oploo en Sint Anthonis werd op deze dag de Duitse bezetter na meer dan vier jaar verjaagd. Het is een historische gebeurtenis die bezoekers van de acht opvoeringen van het openluchtspel 'n de schaduw van de rômfabriek krijgen voorgeschoteld. Met de komst van meer dan 3.000 bezoekers maakt het buurtschap zich op voor een invasie.

Maar wat gebeurde er in het buurtschap rond de coöperatieve zuivelfabriek De Eendracht vooraf en wat gebeurde er na de bevrijding? Want, verborgen voor de vijand, bevond zich in de boerderij van Jan en Koosje Teunissen een belangrijk steunpunt van de ondergrondse, zoals het verzet toen werd genoemd. Moedige mannen dokterden hier met gevaar voor eigen leven plannen uit en zetten acties in gang.
De bevrijding bracht zeker niet direct rust. Integendeel. Een Duitse groep, die zich bij Overloon had ingegraven, bood hardnekkig weerstand. Plots lag het buurtschap in de vuurlinie. De granaten die de moffen vanuit Overloon afvuurden, zaaiden dood en verderf, tot op 14 oktober de geallieerden de vijandige kanonnen eindelijk tot zwijgen wisten te brengen. Het waren naschokken die het buurtschap in het hart troffen. Voor de Sambeekse Hoek zou het een bevrijding worden met een rouwrand.

Waargebeurd
In de schaduw van de rômfabriek is geschreven door Henny Lenkens uit Oploo, zijn vrouw Jet voert de regie. Het is een gezamenlijke productie van de toneelclubs van Oploo, Ledeacker en Westerbeek, en dat is een primeur. Meer dan 90 spelers en figuranten doen er aan mee en 150 vrijwilligers hebben samen ontelbare vrije uren besteed aan organisatorische voorbereidingen, decorbouw, schilderen, kleding en grime.
Het spel is gebaseerd op waargebeurde feiten, waarvoor schrijver Henny Lenkens meer dan 60 mensen interviewde, historische boeken raadpleegde en archieven doorspitte. Het leverde een compleet beeld op. Ook veel ouderen die de oorlog bewust hebben meegemaakt, zullen verrast zijn door wat zich hier heeft afgespeeld.
Het openluchtspel, een echte vorm van locatietheater, wordt medio september acht keer opgevoerd tegen het decor van de voormalige zuivelfabriek. De première is vrijdag 15 september, de laatste voorstelling zondag 24 september. Overigens zijn alle voorstellingen al maanden uitverkocht. Informatie: www.openluchtspeloploo.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant