Jan Kusters en drs. Lenie van Esser, projectleider presentaties van het Stedelijk Leiden, met de muntschat. Links Felix van Ballegooij van de gemeente Sint Anthonis.
Jan Kusters en drs. Lenie van Esser, projectleider presentaties van het Stedelijk Leiden, met de muntschat. Links Felix van Ballegooij van de gemeente Sint Anthonis.

Unieke muntschat Sint Anthonis in vaste collectie Rijksmuseum Leiden

Algemeen 477 keer gelezen

LEIDEN/SINT ANTHONIS | De muntschat van de gemeente Sint Anthonis uit de tijd van de Romeinse keizer Postumus is vanaf deze maand september te zien in het Rijksmuseum in Leiden. De schat is in het voorjaar van 2008 gevonden door Jan Kusters uit Vianen (NB) op een akker in Ledeacker.

De muntschat is een zeldzaamheid omdat er in Nederland nog nooit meerdere munten van Posthumus (260-268 na Chr.) op één plaats zijn gevonden. Hij bestaat uit acht munten waarvan er vijf een afbeelding van keizer Posthumus bevatten en de overige van Anthonius Pius (138-161 na Chr.), Lucilla (163-181 na Chr.) en Clodius Albinus (193-197 na Chr.).
De gemeente Sint Anthonis en Kusters hebben samen opgetrokken om de muntschat in het Rijksmuseum Leiden tentoon te stellen. Ook het Rijksmuseum oordeelde dat de muntschat zeer bijzonder is. Daarom heeft het hem opgenomen in de vaste collectie.
Postumus was heerser over het Gallische keizerrijk en wordt door de meeste historische bronnen beschreven als een goede keizer. Hij wist met succesvolle veldtochten de Franken af te slaan en zo de westelijke provincies bij elkaar te houden. Na de vondst van deze bijzondere muntschat heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de vindplaats geheel afgegraven een uitgebreid rapport geschreven over de muntschat en overige opgravingen. Het rapport is te lezen via:
https://cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/publications/ram203-sint-anthonis.pdf

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant