Een oehoe met een jong.
Een oehoe met een jong.

Grootste uil ter wereld broedt eieren uit in boswachterij van Sint Anthonis

Algemeen 1.472 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Voor het eerst is de oehoe gespot in deze regio. De boswachterij in Sint Anthonis mag deze primeur op naam schrijven. De oehoe is niet alleen gespot, de grootste uil ter wereld heeft in een oud roofvogelnest in de Staatsbossen twee eieren gelegd. De jongen zijn inmiddels uitgekomen en al uitgevlogen.

De boswachters weten sinds begin juli dat een oehoe aan het broeden was. Om de rust van de broedende vogel niet te verstoren, werd de aanwezigheid van de zeldzame oehoe angstvallig geheim gehouden. "Dat is tot op heden gelukt", zegt boswachter Wessel Pruissen. "Of de volwassen uil ook het nest heeft verlaten en uit de bossen is verdwenen, is nog onduidelijk. Ook weten we niet zeker of er een ouderpaar zat, of dat er maar eentje was. Dat ze volgend jaar hier weer broeden is onzeker." De exacte locatie van het oehoenest wordt voorlopig niet prijsgegeven.
 De oehoe die in de Staatsbossen van Sint Anthonis voor twee nakomelingen heeft gezorgd, heeft menig vogelaar verrast. Jac Boumans van de Boxmeerse IVN-vogelwerkgroep kan het in eerste instantie niet geloven. "Weet je wel zeker dat het een oehoe is? Dan is het inderdaad erg bijzonder. Soms tref je ze aan in Zuid-Limburg, soms in de Achterhoek."
Ook een woordvoerder van Sovon Vogelonderzoek Nederland in Nijmegen is opgetogen. "Mondjesmaat komen er meer oehoe's in Nederland. Ik denk dat er nu tussen de 20 en 25 paren zijn. Ze zitten voornamelijk in oostelijk en zuidelijk Nederland. Vanaf de tachtiger jaren kwamen ze hier incidenteel voor. Vanaf 1996 worden ze jaarlijks aangetroffen. Waarschijnlijk komen ze uit de Eifel of de Ardennen."
Bij het oehoenest op een niet nader bekend gemaakte plek in de Staasbossen hingen camera's. Zodoende zijn beelden geschoten die in deze regio nog nooit eerder van een zeldzame vogel als de oehoe zijn gemaakt. Boswachter Wessel Pruissen gaat vanaf deze week de beelden op verschillende tijdstippen op internet plaatsen. Via Instagram (boswachterwes) en Twitter (@BoswachterWes) zijn deze unieke beelden vanaf woensdag te zien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant