Marion Vermeulen (tweede van links) en Wout Mulders van Mooiland (staande in het midden) helpen planten selecteren voor geveltuinen.
Marion Vermeulen (tweede van links) en Wout Mulders van Mooiland (staande in het midden) helpen planten selecteren voor geveltuinen.

Geveltuintjes tegen overstromingen en voor mooiere binnenstad

Algemeen 524 keer gelezen

GRAVE | De gemeente Grave en Woningstichting Mooiland gaan werk maken van zogenaamde geveltuintjes.

Tijdens Burendag op 27 september worden de handen uit de mouwen gestoken voor de aanleg van de eerste tuintjes. Waarom zijn ze zo belangrijk? Het Graafse centrum is volgens de partijen dusdanig versteend dat bij hoosbuien het water nauwelijks nog weg kan stromen. Met de aanleg van geveltuintjes is dat voor een deel te ondervangen. Maar de gemeente en Mooiland hebben nog een argument voor het stimuleren van meer groen in de stad. Minstens zo belangrijk is het milieu-aspect en de aankleding van het stadje.
Bewoners die zich voor 22 september aanmelden bij Mooiland of de gemeente, krijgen hulp bij de aanleg van het tuintje. Ze halen zelf de stoepstenen weg. Wie echt niet kan, wordt daarbij geholpen. Gemeente en Mooiland zorgen vervolgens voor de afvoer van het gele zand, voor nieuwe zwarte grond en voor een tuinrandje. Bewoners krijgen advies over de beplanting die de gemeente en Mooiland betalen. Een lijst van mogelijke planten, voor zon en schaduw is beschikbaar. "Zonder water kunnen planten niet. De bewoners nemen daarom wel de verantwoordelijkheid op zich om het groen te onderhouden", aldus tuinontwerper Marion Vermeulen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant