FOTOLocatiemanager Hans Bloemen bij het gebouw De Ziep 1.
FOTOLocatiemanager Hans Bloemen bij het gebouw De Ziep 1. "Deze locatie is geen eindbestemming voor cliënten." Foto: Jos Gröniger

Locatiemanager Hans Bloemen content met ontwikkelingen bij De Ziep

Algemeen 1.279 keer gelezen

OTTERSUM | In een bijna een jaar oud complex op Dichterbij-terrein De Ziep in Ottersum wonen momenteel 43 mensen met een ernstig verstandelijke beperking (EVB+) in een bijzondere omgeving. In De Ziep gaan leefklimaat en bouwstijl harmonieus samen. "De zorg wordt hier geboden in een omgeving die afgestemd is op persoonlijk wensen van cliënten en hun ouders", zegt locatiemanager Hans Bloemen.

De Ziep bestaat uit zes gebouwen waar cliënten wonen en dagbesteding genieten. Er zijn 44 appartementen waar cliënten wonen en diverse ruimten voor de dagbesteding. Over het ontwerp van de gebouwen is zorgvuldig nagedacht. Architect, medewerkers van Dichterbij en verwanten voerden veelvuldig overleg. "De bouw heeft een open karakter. De cliënten moeten zich geborgen en veilig voelen", zegt Bloemen, "Er is veel glas gebruikt. De bewoners ervaren hier rust en ruimte."
De appartementen zijn stuk voor stuk op maat gemaakt voor de cliënt. "Elk appartement heeft een zit-/slaapkamer en douche of bad. De bewoners uit ieder gebouw hebben een gezamenlijke huiskamer met keuken, want er wordt samen gekookt. Alles is afgestemd op de wens van de cliënt. Het interieur wordt uitgezocht door de familie, en is dus niet standaard", zegt de locatiemanager.
De 43 cliënten worden dagelijks begeleid door het vaak intern opgeleide personeel. Ook het leefpatroon van de mensen op De Ziep (variërend van jong volwassen tot ca. 70 jaar) is niet standaard, maar op het karakter van de cliënt afgestemd. "De mensen hier krijgen begeleiding en ondersteuning waardoor zij het best gedijen. Soms is dat in groepsverband, maar als de cliënt rust wil, trekt hij zich terug in zijn appartement", zegt Bloemen (53), die zijn halve leven bij Dichterbij werkt. "De insteek is altijd geweest om goed voor onze cliënten te zorgen. Dat was in het voormalige klooster Maria Roepaan (het huidige Roepaen aan de Kleefseweg, J.G.) al zo. De inzichten zijn door de jaren wel veranderd, maar nog steeds staat de cliënt voorop."
Nadat op het oude Maria Roepaan-terrein de gebouwen gesloopt werden ten faveure van onderkomens in woonwijken zoals De Heikant in Gennep brak het tijdperk van deconcentratie aan. Mensen met een verstandelijke beperking participeren sindsdien in de samenleving.
Niet voor alle cliënten met EVB+ pakte die verhuizing goed uit. "Ze waren niet altijd gelukkig op de nieuwe plek, en voor een deel van deze mensen is daarom De Ziep gerealiseerd", zegt de locatiemanager, die benadrukt dat de nieuwste afdeling van zorginstelling Dichterbij niet per se de eindbestemming voor deze mensen is. "We blijven kijken wat wenselijk is voor de cliënten.
Voor de 43 bewoners van De Ziep zijn er afwisselende activiteiten. De bestaande dagbesteding is gebleven, in sommige gevallen is een nieuwe activiteit gevonden. Bloemen: "Onze bewoners genieten de dagbesteding in verschillende vormen. Er blijven mensen op het terrein, anderen gaan naar de Veldschuur in Heijen, werken in de bosploeg op het voormalige NATO-terrein, bij de Bopack in Boxmeer of bij zorgboerderij de Hultenhoek in Groeningen. Wat aansluit bij cliënten is gebleven." Ook zijn nieuwe dagbestedingsvormen ontstaan. "Zoals een krantenwijk, tennisbanen bijhouden of paardenstallen uitmesten. Zinvolle dagbesteding blijkt het gouden ei te zijn."
Nu De Ziep ruim een jaar in gebruik is, raakt het terrein langzaam maar zeker ingericht. Markante elementen zoals bomen zijn behouden. Fiets- en wandelpaden zijn aangelegd, en het theehuis wordt weer volop gebruikt. Er wordt een Rabocourt aangelegd voor voetbal en volleybal, er is een jeu de boulesbaan en er zijn bankjes geplaatst. Mensen uit de buurt kunnen gebruik maken van de faciliteiten. Bloemen vertelt dat zijn personeel de expertise in de toekomst gaat delen. Met een nieuw ambulant team gaan we waar nodig helpen en laten zien hoe het anders kan. Dat doen we ook buiten de instelling Dichterbij."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant