Locatiedirecteur Piet Barten (derde van links) en conrector Leonne Keulen (tweede van rechts) met enkele leerlingen in het nieuwe Elzendaalcollege. Foto: Diana Derks
Locatiedirecteur Piet Barten (derde van links) en conrector Leonne Keulen (tweede van rechts) met enkele leerlingen in het nieuwe Elzendaalcollege. Foto: Diana Derks

Elzendaalcollege 2.0 klaar voor de toekomst

Algemeen 1.084 keer gelezen

BOXMEER | In de schoolgangen ruikt het nog naar 'nieuw'. Hier en daar staan nog dozen, langs een wand wat opgestapelde stoelen, buiten zijn enkele stratenmakers aan het werk. Daar tussendoor spoeden leerlingen zich met het nodige rumoer naar de lokalen. Conciërges houden ondertussen een oogje in het zeil. De vakantie is voorbij en Elzendaal 2.0 een feit.

In het nieuwe schoolgedeelte van het Elzendaalcollege (met een vwo-, havo- en mavo-afdeling) is veel glas verwerkt, wat het gebouw open en transparant maakt. Om van bovenaf in de belendende gymzaal te kunnen kijken, is bijzonder. "Daar zat eerst een muur tussen", zegt Eelco Basten, conrector bedrijfsvoering bij het Elzendaalcollege. Met een trots gevoel loopt hij door de 'vernieuwbouwde' school. "Ik denk dat dat inderdaad de beste omschrijving is. Het bestaande gedeelte is van onder tot boven gestript en vervolgens weer opgebouwd. Daarnaast zijn er zes nieuwe lokalen bijgekomen."
Jaren geleden was het aanvankelijk de bedoeling dat het Elzendaalcollege een compleet nieuw gebouw zou krijgen. Na het nodige getouwtrek werden de gemeente Boxmeer en onderwijskoepel Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), waar de Boxmeerse school onder participeert, het over vernieuwbouw eens. Er werd 12 miljoen euro voor uitgetrokken Tevens werd besloten het oude hoofdgebouw aan de buitenkant zo goed mogelijk intact te houden. "Het gebouw is authentiek en karakteristiek voor Boxmeer," zegt vestigingsdirecteur Piet Barten. "Dat hebben we zo willen houden. Dat is gelukt. De historie van vroeger is er nog, maar de binnenkant is gemoderniseerd."
Ten tijde van de omvangrijke (ver)bouwklus werd dankbaar gebruik gemaakt van het aanpalende schoolgebouw - in Boxmeer en omstreken bekend als de 'oude LTS - om daarin leerlingen tijdelijk onder te brengen. Op die manier werd eerst het oude De Meere-pand onderhanden genomen (de voormalige mavo die in 1994 bij het Elzendaalcollege werd gevoegd), daarna het hoofdgebouw aan de Bilderbeekstraat. Het vernieuwde oude De Meere-pand aan de Stationsweg is nu de locatie voor de onderbouw.
Kaylee Gevers uit Boxmeer en Mandy Theunissen uit Afferden, beiden mavo 4-leerlingen, kunnen er over meepraten. Kaylee: "De brugklas was voor ons tijdens de vernieuwbouw van de onderbouwlocatie tijdelijk in het hoofdgebouw waar eigenlijk de hogere klassen zitten. Maar het gebouw aan de Stationsweg voor de leger klassen werd verbouwd. Toen het daar klaar was gingen we er alsnog naar toe. Vanaf de derde klas gingen we weer terug naar het hoofdgebouw."
"Nee, dat was echt niet lastig. De school ziet er nu veel cooler uit", vult Mandy aan. "Eerst waren de wisselingen van lokalen erg druk. Dat is nu een stuk beter geworden."
Basten wijst op de vele extra doorsteekplaatsen die er in het hoofdgebouw zijn gecreëerd. "Dat zorgt voor minder gedrang. Je merkt wel dat de leerlingen bepaalde nieuwe routes nog moeten ontdekken. Dat komt vanzelf."
VWO 6-leerling Diederik Clercx uit Boxmeer is vooral te spreken over de ruimer geworden klaslokalen. "Je zat wel eens met de knieën tegen elkaar. Nu er van drie lokalen twee zijn gemaakt, is het allemaal veel ruimer geworden."
Pepijn Groot en Silke Aben, beiden uit Mill en havo 5-leerlingen, vinden het tof dat klassen 1 en 2 in een ander gebouw (Stationsweg) zitten dan de hogere klassen, die in het hoofdpand zijn ondergebracht. "Met twee verschillende gebouwen betekent het ook dat je met minder leerlingen hebt te maken", zegt Pepijn. "Dat is wel zo prettig. Het is rustiger en het vergemakkelijkt het lopen door de gangen."
"En als jongste leerling heb je minder kans dat je beuken van oudere leerlingen krijgt uitgedeeld", meent Silke die scherp omschrijft waarom ze als Millse voor het Elzendaal heeft gekozen. "Toen ik ging kijken bij een open dag, spraken de sfeer en gezelligheid mij meteen aan. Dat is er nu alleen maar beter op geworden. De leerstof zou ook goed zijn. En dat klopt helemaal. Dat vind ik ook belangrijk."

Eindfase
In 1949 werd de school in Boxmeer gesticht door Ons Middelbaar Onderwijs en kreeg de naam Sint Chrysostomuslyceum, later -college mee. Er was in eerste instantie een HBS, later sloot de MMS en het gymnasium aan. Toen de ontkerkelijking in de jaren zestig toesloeg, verdween Sint Chrysostomus van de borden en maakte in 1971 plaats voor het Elzendaalcollege. Door gestaag groeiende leerlingenaantallen waren in de loop der jaren een viertal verbouwingen noodzakelijk. De meest rigoureuze zit nu in de eindfase. "Natuurlijk is dit keer goed gekeken voor hoeveel leerlingen het nieuwe Elzendaal geschikt moet zijn, ook voor de toekomst", legt Barten uit. "We hebben in deze regio te maken met krimp. Ik moet wel zeggen dat het op deze school nog erg meevalt. In 2007 hadden we in de twee Boxmeerse gebouwen (in Gennep is de derde Elzendaallocatie red.) in totaal 1900 leerlingen. Met units is het ruimtetekort opgelost. Die hebben hier eigenlijk altijd wel gestaan voor extra lokalen. Nu nog steeds. Het nieuwe Elzendaal is berekend op 1570 leerlingen. We hebben er nu ruim honderd meer. Gaan we terug in aantal dan verdwijnen er units. We merken wel dat de regio waaruit de leerlingen vandaan komen, groter is geworden. Voor kinderen wordt afstand minder belangrijk. En wat zo mooi is, in deze regio is heel wat te kiezen. Hier zijn geen slechte scholen. Wij moeten gewoon van onze eigen kracht uit blijven gaan."

OPENING EN OPEN DAG
Elzendaal 2.0 wordt vrijdag 22 september officieel geopend.
De feestelijke opening op vrijdag is 's middags om 15.00 uur in de aula van de Elzendaallocatie aan de Stationsweg. Vestigingsdirecteur Piet Barten en rector Jacques Marsmans nemen het woord, dat doen ook Willy Hendriks als wethouder van de gemeente Boxmeer, Eugène Bernard, voorzitter raad van bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs en architect Sander Ros. Er is ook een talentenshow van leerlingen. Zaterdag 23 september is iedereen tussen 11.00 en 14.00 uur welkom om het vernieuwde Elzendaalcollege te bekijken. Om 11.30 uur en 13.00 uur presenteren tientallen leerlingen het vernieuwde gebouw met een rondleiding in theatervorm. Tussendoor zijn er meer optredens en andere activiteiten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant