Het aantal bevers in Limburg wordt geschat op 625.
Het aantal bevers in Limburg wordt geschat op 625.

Bever richtte vorig jaar in Limburg voor 600.000 euro schade aan

Algemeen 1.192 keer gelezen

REGIO | De bever heeft in 2016 voor 600.000 euro aan schade aangericht in de waterrijke gebieden in Limburg, waaronder Maas en Niers en de zijbeken ervan. Dat laten het waterschap, de faunabeheereenheid en de provincie Limburg weten. 

De schade die is aangericht behelst het graven aan dijken, oevers en gemalen, ondergraving van fiets-, schouw- en wandelpaden en vraatschade aan bomen en gewassen. Het grootste probleem is dammenbouw in stromende wateren waardoor kwetsbare natuur- en landbouwgrond onder water komt te staan als niet wordt ingegrepen.  Deze schade, en het voorkomen daarvan, zorgde alleen al vorig jaar voor een kostenplaatje 600.000 euro aan herstel en het voorkomen van schade.
Langs de oevers van de Maas en haar zijbeken, vervullen bevers een ecologische sleutelrol. Het vreten aan bomen en struiken draagt bij aan een gevarieerde beplanting van de oever. Door dammenbouw in beken zorgen ze voor noodzakelijke vernatting.  Hiervan profiteren in natuurgebieden andere moerasplanten, vissen, amfibieën en libellen. Ook wordt hierdoor water vastgehouden wat in tijden van droogte benut kan worden.
Inmiddels wordt het aantal geschat op 625 Limburgse bevers. Dit aantal neemt nog steeds toe. De verwachting is dan ook dat, als deze ontwikkeling zich doorzet, in de nabije toekomst meer schade en hinder door bevers ontstaat. Om dat te voorkomen, tegen verantwoorde kosten, is nieuw beleid nodig.
Duurt de overlast voort dan mag de bever als uiterste maatregel worden gedood. Verplaatsen van bevers binnen Nederland is niet realistisch omdat in Limburg alle geschikte leefgebieden bezet zijn en andere provincies geen bevers willen uitzetten. Om de bevers een geschikte leefomgeving te bieden en de schade te beperken, is een nieuw Faunabeheerplan Bever 2017-2020 opgesteld door de Faunabeheereenheid Limburg. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant