De gemeenteraad van Boxmeer, op de foto tijdens een eerdere vergadering, hield B en W in het zadel.
De gemeenteraad van Boxmeer, op de foto tijdens een eerdere vergadering, hield B en W in het zadel.

De naam Hansa uitbannen en verder zit iedereen nog op het Boxmeerse pluche

Algemeen 497 keer gelezen

BOXMEER | Het Hansa-dossier heeft (nog) geen slachtoffers geëist. Met 9 stemmen voor en 12 tegen verwierp de gemeenteraad donderdagavond een motie van wantrouwen tegen het Boxmeerse college. Wel is met dezelfde stemverhouding een motie aangenomen, waarin de coalitie (CDA, LOF en VDB/LO) aandringen op onder meer een vervolgonderzoek met het oog op Hansa. 

Of er dan alsnog koppen gaan rollen is zeer de vraag. De Rekenkamer, die in het rapport waar de raad om vroeg  aangaf dat het college in de achterliggende jaren fout op fout heeft gestapeld met betrekking tot de oncologische kliniek die er nooit is gekomen, gaf in dat rapport ook aan dat nader onderzoek geen nieuwe feiten aan het licht gaat brengen. In de motie staat ook dat het college 'moet stoppen met het uitdragen van positieve beelden over het geloof in een goede afloop van het project Hansa.'
Na urenlange, soms felle, discussies bleef alles zoals het was. Alleen de eenmansfractie van de VVD, die de coalitie gedoogt, besloot eruit te stappen. Raadslid Logtens sloot zich aan bij de PK en SP. De drie partijen zijn van mening dat het college de raad verschillende keren voor het blok heeft gezet en nog steeds uitdraagt dat het project gerealiseerd zal worden. Ook heeft volgens het trio het college op meerdere momenten de raad niet, niet tijdig, onvoldoende en onjuist geïnformeerd over Hansa. Het vertrouwen in het college werd opgezegd, maar de drie overgebleven coalitiepartijen redden het vege lijf van het college.
De SP ging in eerste instantie zover om alleen het vertrouwen in burgemeester Karel van Soest op te zeggen. Toen het erop aan kwam en de SP bakken kritiek van andere partijen over zich heen had gekregen, trokken de vijf socialisten schielijk de keutel in. 
Uiteindelijk was de conclusie dat niet alleen het college maar ook de gemeenteraad de plank danig mis heeft geslagen. 'Eigenlijk zou de gemeenteraad tegen zichzelf een motie van wantrouwen moeten indienen', riep iemand. 
Van Soest vond het niet makkelijk zich buiten de discussie te moeten houden, te meer omdat zijn positie in het gedrang was en de burgemeester regelmatig onderwerp van discussie was. Hij overleefde en zei 'blij te zijn dat de SP de motie had ingetrokken.'
Wordt op enig moment vervolgd. 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant