Afbeelding
Foto: Henk Baltussen

Gennep: Europese en Nederlandse Reformatiestad

Algemeen 549 keer gelezen

GENNEP | Nadat Luther in 1517 zijn kritiek op de toenmalige kerk in zijn 95 stellingen had gepubliceerd brak een tijd van vervolging en oorlog aan. De "nieuwe leer" sprak veel mensen aan, maar de grootmachten zagen hun greep op de bevolking verminderen. Macht, expansiedrift, invloed, economische motieven en geld waren belangrijke drijfveren achter de oorlogen en vervolgingen in naam van de godsdienst. Duizenden mensen in Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland en een aantal Duitse deelstaten sloegen op de vlucht.

Gennep hoorde in die tijd tot het hertogdom Kleef, waar een tolerant beleid gevoerd werd ten aanzien van geloofsvluchtelingen. De Genneper bevolking was (en is) overwegend rooms-katholiek. Tolerantie en respect voor elkaars geloofsbeleving maakten Gennep tot een vrijplaats voor andersdenkenden. De vluchtelingen vormden samen met lokale protestanten in Gennep en Goch en de vluchtelingen in Goch de zogeheten "Holländische Flüchtlingsgemeinde". Zij waren van diverse origine: doopsgezinden, Lutheranen, Calvinisten, Waldenzen en Hugenoten uit Gelre, Zeeland, Holland, Vlaanderen, Wallonië, Noord-Frankrijk, Noord-Italië en sommige Duitse staten. In 1571 werd de protestantse gemeente in Gennep officiëel erkend door de Synode van Emden. Toen Gennep bij Nederland kwam werd ze daarmee de oudste protestantse gemeente van Nederland.

Zonder de tolerante opstelling van de Genneper bevolking had de Protestantse Gemeente Gennep en Omstreken niet bestaan. De protestanten zijn dankbaar aan al die mensen, meest rooms-katholieken, die de vluchtelingen een nieuw bestaan gunden. In Gennep liet men zien dat protestanten en rooms-katholieken in vrede samen konden leven omdat men "keek naar de overeenkomsten en niet naar de verschillen", zoals Erasmus ons leerde.

Gennep met haar bijzondere geschiedenis is uitgeroepen tot Europese- en Nederlandse Reformatiestad door de Community of Protestant Churches in Europe (CPCE) en de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Een eerbetoon aan de inwoners van Gennep van alle tijden, die lieten zien dat het "anders kan" als men elkaar respecteert.

In 2017 herdenken we 500 jaar Reformatie. Sinds 1517 is er veel veranderd, maar de dialoog tussen rooms-katholieken en protestanten is nog steeds actueel. Voor het herdenkingsjaar heeft de PKN een estafette door alle Nederlandse provincies georganiseerd. De estafette is beschreven in het boekje "Als een lopend Vuur". Luthers 95 stellingen reizen (symbolisch) door het land en elke provincie heeft een eigen actuele stelling. Daarbij wordt een zogenaamd "stokje" in de vorm van een kaars van provincie naar provincie gebracht. Brabant en Noord-Limburg hebben de stelling "Rome en Reformatie". Hoe toepasselijk! Op 24 september wordt aan Gennep "het stokje" uit 's-Hertogenbosch overhandigd in een feestelijke oecumenische dienst in de protestantse kerk, Markt 3 te Gennep.

In deze dienst zullen Ds. Rob Fechner (Protestantse Gemeente Gennep e.o.), pastoor Guido Kessels (Parochie Sint Martinus en Sint Norbertus Gennep) en Ds. Theo Pattinasarany (Molukse Evangelische Kerk) voorgaan. De dienst zal worden opgeluisterd met muziek uit alle kerken.

Na de dienst ontmoeten we elkaar in de Regenboog en de Raadzaal van het stadhuis, waar een gevarieerd programma wordt aangeboden:

Programma

10.00 uur Kerkdienst Protestantse Kerk Gennep, Markt 3

11.30 uur Koffie

12.00 uur Stadswandeling en film "Historische Banden"

13.00 uur Lunch

14.00 uur Concert door het Genneps Vocaal Ensemble in de kerk

15.00 uur Afsluiting

U kunt zich aanmelden via protestantsgennep@gmail.com graag uiterlijk 21 september.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant