Een kleine honderd spelers en figuranten van drie  toneelverenigingen speelden de vele scènes van het openluchtspel dat ruim drieënhalf uur in beslag neemt.
Een kleine honderd spelers en figuranten van drie toneelverenigingen speelden de vele scènes van het openluchtspel dat ruim drieënhalf uur in beslag neemt. Foto: Henk Baltussen

Oorlogsjaren in Sambeekse Hoek tot in detail nagespeeld

Historie 1.361 keer gelezen

De makers van In de schaduw van de rômfabriek kunnen met een gerust hart uit de schaduw treden. Het openluchtspel dat deze week wordt opgevoerd in Oploo mag er zijn. Spektakel was beloofd en spektakel wás er, zo bleek op de première, afgelopen vrijdag. De gevel van een boterfabriek die op en neer wordt gelaten, een schoorsteen waaruit rook komt, een brullende motor, een brommende jeep, een Belse knol en een geitenbok die terugkeert van een partijtje dekken.

Door onze verslaggever

Een groot decor met woonkamers, winkel en café, perfect ingericht om de sfeer van de jaren 1943 en 1944 te benaderen. Maar het is 2017 en dus zijn ook moderne middelen toegepast. Op een groot scherm worden tevoren opgenomen scènes geprojecteerd, en niet de onbelangrijkste. Filmpjes met professionele uitstraling die de nodige afwisseling bieden aan de toeschouwer die het op de septemberkille tribune ruim drieënhalf uur moet volhouden.
Het verhaal dat drie toneelverenigingen – uit Ledeacker, Oploo en Westerbeek - op de planken brengen, is bekend. Rondom de boterfabriek in de Sambeekse Hoek was tijdens de oorlogsjaren een verzetsgroep actief. Een aantal acties van die groep passeert de revue en het openluchtspel zoomt in op dramatische gebeurtenissen die in het collectieve geheugen van Oploo staan gegrift: de gevangenneming en executie van Piet Vloet, de dood van Nella van Hoogstraten, die tijdens het melken door een granaat werd geraakt.
Een kleine honderd spelers en figuranten hebben de toneelverenigingen uit de kast getrokken. Opvallend voor zo'n megaproductie: niemand loopt elkaar in de weg. Ook bijzonder: de tekstvastheid. Het zijn toch amateurs die alles er maar bij doen, maar aan niets is te merken dat ze het instuderen van hun teksten er maar bij hebben gedaan. Natuurlijk is het spelniveau bij zo'n grote amateurproductie wisselend. Bij de rolverdeling is goed werk geleverd: terecht kregen Peter Verhoeven en Anne-Marie Raaijmakers hoofdrollen, hun natuurlijke spel is een lust voor oog en oor.
 

Lees meer in De MaasDriehoek van 19 september. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant