Theo van Brunschot, auteur van Noodweer.
Theo van Brunschot, auteur van Noodweer.

'Noodweer' over historie van Mook en omgeving

Algemeen 517 keer gelezen

MOOK | Begin september is onder de titel 'Noodweer' een nieuw boek verschenen over Mook en Middelaar en omstreken. Het is een historische roman van Theo van Brunschot uit Plasmolen en speelt in de periode van de Tachtigjarige Oorlog.

Het behandelt de geschiedenis van het 'Nederland' uit die tijd, de stadsgeschiedenis van Nijmegen en concentreert zich vooral op de lokale gebeurtenissen in de streek ten zuiden van Nijmegen, alles bezien door de ogen van een inwoner van Mook. Het boek beschrijft eens een keer niet de 'grote'geschiedenis van koningen en krijgsheren, van helden en grote veldslagen maar van de belevenissen van eenvoudige bewoners van de streek die tachtig jaar lang een gruwelijk oorlog hun leven zien beheersen in een periode van grote veranderingen.
Het verhaal gaat over het leven van een boerenfamilie die gekraakt wordt door het krijgsgeweld van de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648) maar, ondanks alle oorlogsgeweld, overeind blijft. Het boek is geschreven in de 'Ik'-vorm en de hoofdpersoon leeft van 1550 tot 1650 in Mooijck, een boerendorp aan de Maas, precies in het jarenlange frontgebied van de strijdende partijen en in de schaduw van de geschiedenis van de grote stad Nijmegen.
In prachtig beschreven taferelen wordt de lezer meegenomen in de diepe ellende en de vernietigende kracht van de oorlog maar ook in veerkracht en het genieten van gelukkige momenten. In de streek ten zuiden van Nijmegen heerst vaak bittere armoede wat in schril contrast staat met de overvloedige welvaart van de Gouden Eeuw die rond het jaar 1600 aanbreekt in het westen van de nieuwe Republiek.
De soms gruwelijke gebeurtenissen van de oorlog gecombineerd met de opkomende tegenstellingen in het geloof tussen katholieken en protestanten, niet alleen vanaf de kansel maar ook in de politiek en op het slagveld, leidt bij de hoofdpersoon tot grote geloofsvertwijfeling. Maar ook dat overwint hij en hij komt tot een, voor die tijd, verrassende oplossing.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant