De prehistorische Hapse boerderij.
De prehistorische Hapse boerderij.

Herbouw 'Haps huis' moet op evenementenplein

Algemeen 861 keer gelezen

HAPS – De prehistorische boerderij van het typische 'Haps' moet gebouwd worden op het evenemententerrein in Haps. Dat vindt Gerrit Graat, inwoner van Haps en bijzonder geïnteresseerd in de archeologische opgravingen. Graat brak een lans voor die locatie tijdens een thema-avond van de gemeenteraad, op maandag 18 september.

Momenteel onderzoeken archeologen de bodem van Bedrijvenpark Laarakker in Haps. Omdat daar bedrijven komen, is nu het moment om de bodem af te speuren. Volgens Graat wordt er veel gevonden, onder meer de resten van een boerderij uit de Romeinse tijd. Er bestaan plannen om een boerderij van het type 'Haps' te herbouwen op het bedrijventerrein. De resten van de eerste van dit type boerderijen uit de IJzertijd zijn in de jaren zestig in Haps aangetroffen, op het Kampse Veld. Daar heeft dit type de naam aan te danken.
Volgens Graat is het gekkenwerk om tussen bedrijfsgebouwen een historische boerderij te herbouwen. Hij vindt herbouw een goed idee, maar vindt dat zo'n trekpleister veel beter bij de kern van Haps gebouwd kan worden. Dat trekt meer toeristen en is een opsteker voor de middenstand, aldus Graat. Vrijwilligers uit het dorp zijn bereid de handen uit de mouwen te steken en volgens Graat hebben drie archeologen al toegezegd de vrijwilligers bij te staan, zonder een rekening te sturen. Voor het materiaal zijn echter wel fondsen nodig en Graat hoopt dat de gemeente Cuijk een duit in het zakje wil doen en de locatie die hij voorstelt, omarmt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant