Panellid Martin van Collenburg aan het woord.
Panellid Martin van Collenburg aan het woord.

Jilisen: 'Als we niets doen verliezen we belangrijke industrie'

Algemeen 634 keer gelezen

CUIJK – Ondernemers, overheid en onderwijs hebben elkaar hard nodig om het Land van Cuijk verder tot bloei te laten komen. Dat concludeert Geert-Jan Derks - voorzitter van de Industriële Kring afdeling Cuijk/Grave – na afloop van de interactieve sessie tijdens Bedrijvig Land van Cuijk & Noord-Limburg. Leden van de Kring, vertegenwoordigers uit het onderwijs en bestuurders van overheidsorganen gingen met elkaar in discussie over de toekomst van het regionale onderwijs.

Aan het begin van de avond schetst Derks de noodzaak van deze discussie. "De economie gaat als een speer; bedrijven hebben het razend druk. Ze hebben nieuwe of zelfs extra mensen nodig. Alleen is goed personeel vinden moeilijk. Technische opleidingen verdwijnen uit de regio en kinderen kiezen zo voor andere beroepen. Als deze ontwikkeling doorzet wordt de situatie echt schrijnend."
De Cuijkse wethouder Jilisen van Economische zeken en Onderwijs doet daar nog een schepje bovenop. "Waarom zouden bedrijven hier gevestigd blijven als ze niet aan goede krachten kunnen komen? Waarom blijven als er geen bodem is voor innovatie? Als we nu niets doen, gaat het Land van Cuijk belangrijke industrie verliezen."
Om deze avond zo interactief mogelijk te maken, zijn diverse stellingen opgesteld. De aanwezigen gaan hiermee aan de slag. Aansluitend wordt het geheel plenair besproken met een panel vol prominenten die de drie o's – onderwijs, overheid en ondernemers vertegenwoordigen. Wat meteen opvalt, zijn de verrassende antwoorden en de wil om samen te werken. Alleen maken al die regels die er vanuit de overheid zijn het er niet makkelijker op. "Al die regeltjes waaraan scholen zich moeten houden, houden innovaties tegen", klinkt het uit het publiek.
Scholen en bedrijven zijn nog te veel op zichzelf bezig, is een veel gehoord geluid onder de aanwezigen. Frank Futselaar, woordvoerder onderwijs van de SP in de Tweede Kamer, zegt: "Wat doen we nu concreet? In het hele land hebben verschillende groeperingen het hier over. We moeten niet alleen praten, maar juist écht samenwerken. Het wordt tijd dat we het lef hebben om deuren te openen."
Een vertegenwoordiger van ROC Nijmegen voegt daar aan toe dat niet alleen de 'buitendeuren' open moeten, maar ook de binnendeuren. "Verschillende opleidingen moeten elkaar vinden. En aan de andere kant moet natuurlijk de verbinding met het bedrijfsleven tot stand komen. Dat kan volgens mij alleen als de binnen- en buitendeuren geopend zijn."
Derks heeft zelfs nog een revolutionair idee. "Waarom krijgen ondernemers die zelf hun personeel opleiden geen korting op hun vennootschapsbelasting? Als het bedrijfsleven onderwijs namelijk zelf voor hun rekening neemt, dan hoeft de regering daar ook niet zoveel geld voor uit te trekken." Zijn tafelgenoten zijn enthousiast. "Grandioos idee", klinkt het, gevolgd door: "Al moet je je natuurlijk wel afvragen of het erg is dat het onderwijs in het Land van Cuijk anders is dan in andere regio's. We zouden hier bijvoorbeeld dan ook meer met de Duitse taal kunnen doen."
Meer over de grens kijken, wordt vaker geopperd. "Werf meer in de regio Kleve." Futselaar ziet daar voor de technische bedrijven ook absoluut een kans. "In Duitsland is men echt trots op de industrie. De Duitser ziet zichzelf als iemand die dingen maakt. De Nederlander ziet zichzelf meer als iemand die wat verkoopt."
Martin van Collenburg, Director MSD Animal Health, stipt het belang van strategisch personeelsbeleid aan. "Welke skills heeft jouw personeel over drie, vier jaar nodig. Daar moet je vervolgens naar op zoek gaan." Waar men het over eens is, is dat het vergaren van kennis ook niet stopt na de opleiding. "Over een tijdje is alles wat je nu hebt geleerd al weer achterhaalt. Blijf daarom investeren in bijscholing en opfriscursussen. Nu is het onderwijsaanbod hier nog niet op ingericht, maar dat moet wel", besluit Futselaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant