Volleybaltrainer Jacek Ziemba uit Boxmeer staat met Flynth FAST, dat thuisduels speelt in Gennep en Sint Anthonis, aan de vooravond van een tweede jaar eredivisie. (Foto: Jos Gröniger
Volleybaltrainer Jacek Ziemba uit Boxmeer staat met Flynth FAST, dat thuisduels speelt in Gennep en Sint Anthonis, aan de vooravond van een tweede jaar eredivisie. (Foto: Jos Gröniger

Eredivisionist moet 'overtuigd raken van eigen kwaliteiten'

Sport 281 keer gelezen

GENNEP | "Tot morgen." De reactie na de begroeting na afloop van de donderdagtraining is illustratief. Fast-trainer Jacek Ziemba en speelster Joska Fransen kijken elkaar lachend aan. "Nee, morgen trainen we niet, we nemen een dagje rust. We zien elkaar zaterdag", zegt de Boxmeerse trainer aan de slotfase van de voorbereiding op het tweede seizoen in de eredivisie van het vrouwenvolleybal. Op zondag 8 oktober begint de volleybaltrots uit Gennep en Sint Anthonis aan de competitie met een thuisduel tegen VC Sneek.

De vrouwen van Flynth Fast hebben er bij de competitieouverture negen intensieve trainingsweken voorbereiding opzitten waarin de vrije dagen op een hand te te tellen waren. Na zes weken intensieve voorbereiding met hoofdzakelijk kracht- en duurtraining is de nummer vijf van afgelopen seizoen aangeland in de fase waarin aan de 'finetuning' gewerkt wordt.
"We liggen goed op schema", zegt de trainer daags na de driekamp in het Duitse Münster waar VC Sneek op 2-2 gehouden werd en USC Münster een maatje te groot bleek. "Ik heb mooie dingen gezien, zoals ik die ook zag in de oefenwedstrijden tegen Set Up'65 en Sliedrecht Sport."
De Poolse trainer stelt dat landskampioen Sliedrecht Sport verder is in de voorbereiding. "Maar dat komt ook omdat wij een andere voorbereiding gekozen hebben. Zij trainen al meer met de bal. Wij werken eerst aan kracht en conditie en gaan in de laatste drie weken het team klaar stomen voor de competitie. "Dat kan frustrerend zijn op sommige momenten, maar we weten waarom het zo gaat. Het is de voorbereiding die wij het beste voor ons vinden."
De weken tot aan de competitiestart tegen VC Sneek gebruikt Flynth Fast voor het inslijpen van de vaste spelpatronen. Van de ploeg die in 2015 kampioen werd in de topdivisie en afgelopen seizoen succesvol debuteerde in de eredivisie zijn nog vier speelsters (Steffie Janshen, Annefleur Peters, Lynn Blenckers en Rachel Feron) overgebleven. Met Lisa Kersten, Lobke van Oosterom (Oskam Taurus), Joëlle Vilé (Coolen Alterno) en Nikki van der Veen (Peelpush) begroet de ploeg van Ziemba een kwartet met eredivisie-ervaring. "Dat we kwaliteiten hebben staat buiten kijf, maar we moeten als team groeien", zegt de trainer, "We moeten overtuigd worden van ons kunnen en met passie gaan spelen. Met adrenaline, overtuiging en beleving bereik je meer."
In de voorbereiding heeft Flynth Fast al teams uit de top vijf van de eredivisie getroffen. In de die oefenduels zag Jacek Ziemba dat zijn vernieuwde ploeg zich goed kan meten met teams als Sneek, Set Up'65, Alterno en ook Sliedrecht. "Ten opzichte van Sneek en Sliedrecht zag ik geen grote verschillen. We hebben aan lengte gewonnen en zijn als collectief gegroeid en fysiek sterker geworden", zegt de ervaren trainer, die de competitie met vertrouwen tegemoet ziet. "Het tweede jaar eredivisie wordt zeker anders dat het eerste. Het nieuwe is eraf. Tegenstanders kennen ons."
Fast opent de eredivisie-competitie met thuiswedstrijden tegen VC Sneek en Talentteam Papendal en een uitduel in Weert. "Het zou mooi zijn als we weer zo sterk starten als vorig jaar."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant