Hay Bos, Wim von der Heide, Henk Weerts, Renee Henckens, Joyce van Glabbeek, Fons van Mil, Bernie Gommans, Paul Joosten en Klaas Roelofs zijn deels de organisatie van het carnavalsfeest. Foto: Albert Hendriks
Hay Bos, Wim von der Heide, Henk Weerts, Renee Henckens, Joyce van Glabbeek, Fons van Mil, Bernie Gommans, Paul Joosten en Klaas Roelofs zijn deels de organisatie van het carnavalsfeest. Foto: Albert Hendriks

Carnavalsseizoen openen in Overloon, in plaats van Keulen of Maastricht

Algemeen 552 keer gelezen

OVERLOON | Voor het eerst in het Land van Cuijk wordt het carnavalsseizoen op 11 november 's morgens om klokslag 11 minuten over 11 officiëel geopend. In de buitenlucht.

Die primeur gaat de Overloonse carnavalsvereniging de Huibuuke op haar naam schrijven. "Het is een sprong in het diepe, vernieuwend ook", stelt Huibuuke-penningmeester Wim von der Heide. "We hebben gewikt en gewogen; durven we het wel aan? Met een deel van de Overloonse horeca en dorpshuis De Pit zijn we er uiteindelijk uitgekomen. Het is financieel en organisatorisch een hele klus. Maar we hebben echt iets moois te bieden voor de carnavalsvierder."
De opening van het carnavalsseizoen in Overloon is bedoeld voor de hele regio. De carnavalsverenigingen in de wijde omtrek worden benaderd, op het podium pal voor de kerk treden louter gepokt en gemazelde carnavalsartiesten op. Waarom heeft cv de Huibuuke dat eigenlijk opgepakt? "We willen nieuwe energie in het carnaval pompen", stelt Von der Heide. "De meeste carnavalsclubs hebben het niet gemakkelijk. De jeugd viert steeds vaker carnaval ergens anders. De Huibuuke is een energieke club, met veel chemie tussen de leden. Iedereen veert op voor dit idee. De vaste kern bestaat uit 300 tot 350. Het zijn wel allemaal veertigplussers. Jongeren hebben we niet. De elfde van de elfde hopen we ze te bereiken."
Ook mikt Von der Heide op carnavalsvierders die het zottenfeest meer en meer inluiden in steden als Keulen en Maastricht. "Stervensdruk is het dan in die steden. Geen doorkomen aan. Gewoon niet gezellig meer. Overloon moet een alternatief zijn. En ja, we zouden dat heel graag jaarlijks willen gaan doen."
Het elfde van de elfde-feest duurt de hele middag en is rond 18.00 uur afgelopen. Het plein voor de kerk en De Pit wordt omgetoverd tot feestloctatie met bars, eettenten en foodtrucks. Von der Heide: "Een overkapping is geen haalbare kaart. Natuurlijk wordt de zaak feestelijk aangekleed. De bouwploeg is al volop in de weer. Hoe de opening precies eruit gaat zien, is nog geheim. Wel komt om 14.00 uur ook de nieuwe Huibuuke-prins uit. Het moet ook een feest worden van onderlinge verbinding, tussen de clubs bijvoorbeeld. Dat staat bij ons hoog in het vaandel."
Carnavalsartiesten die komen zijn Ricky Corony, Aaltied Noeit Te Laat, Afslag 7, Carnavalsband.nl, Neppie Beppie, Goed Zat, Hoondervel en Bjorn & Mieke. "Op carnavalsgebied is dat top of the bill. Oh ja, niet vergeten te melden dat de entree gratis is."
www.huibuuke.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant