Afbeelding

LLTB: 'Geen zonnepanelen ten koste van landbouwgronden'

Algemeen 325 keer gelezen

NOORD-LIMBURG | De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) zegt groot voorstander te zijn van meer duurzaam opgewekte energie, maar wil niet dat dit ten koste gaat van vruchtbare landbouwgrond.

Zonnepanelen horen volgens de belangenbehartiger van Limburgse boeren en tuinders thuis op daken of op gronden die niet landbouwkundig in gebruik zijn. De LLTB pleit daarom voor het opschalen van meervoudig ruimtegebruik op niet-agrarische bestemmingen en wil dat er onderzoek wordt verricht naar meervoudig ruimtegebruik op landbouwgronden.
Dit schrijft de LLTB in een brief aan alle Limburgse gemeenten en de provincie Limburg. "De land- en tuinbouwsector in Nederland is nu al de grootste producent van duurzaam opgewekte energie", zegt LLTB-bestuurslid en portefeuillehouder ruimtelijke ordening Thijs Rompelberg in een eerste reactie. " Leg waar mogelijk alle daken in Nederland vol met zonnepanelen."
Gemeenten ontvangen in toenemende mate aanvragen voor het realiseren van zonneparken op landbouwgrond, meldt de LLTB. De visie van de LLTB en LTO Nederland is dat het ongewenst is om landbouwgrond voor zonnepanelen op te offeren. Door de zonne-akkers neemt ook de grondprijs en de pachtprijs van grond toe. Al langer bestaan er volgens de LLTB twijfels over de duurzaamheid van zonne-akkers vergeleken met het vastleggen van CO2 op reguliere landbouwgrond.
"Het plaatsen van zonnepanelen op een akker gaat om een niet-agrarische activiteit", zegt Rompelberg. "Dit heeft mogelijk consequenties de landbouwvrijstelling, toeslagrechten en mestplaatsingsruimte. Duurzaamheidsvoordelen lijken te worden overschat. Nader onderzoek is gewenst."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant