Voetbalclub Achates in Ottersum legde anderhalf jaar geleden zonnepanelen op het clubhuis, maar maakte geen gebruik van de middelen uit de regeling die de gemeente Gennep aanbood.  Foto: Jos Gröniger
Voetbalclub Achates in Ottersum legde anderhalf jaar geleden zonnepanelen op het clubhuis, maar maakte geen gebruik van de middelen uit de regeling die de gemeente Gennep aanbood. Foto: Jos Gröniger

Gennep geeft voorbeeld met duurzaamheidsvisie

Algemeen 395 keer gelezen

GENNEP | Het college van B en W wil aan de slag met het verduurzamen van de gemeente Gennep. Als vervolg op de milieubeleidsplannen is een duurzaamheidsvisie opgesteld, die op 6 november door de raad besproken wordt.

De duurzaamheidsvisie bestaat uit de thema's energie besparen en duurzaam opwekken, afval verminderen en scheiden, duurzame mobiliteit (duurzaam vervoer stimuleren) en het versterken van de kwaliteit van de leefomgeving. In de visie deelt de gemeente zich een voorbeeldfunctie toe. Daarnaast zet de gemeente zich in voor het bevorderen van bewustwording en het uitnodigen van bewoners om actief aan de slag te gaan met duurzaamheid. Een ander spoor is het ondersteunen van initiatieven vanuit de samenleving.
Gennep wil zelf het voortouw nemen bij het uitvoeren van duurzaamheidsprojecten. Het verduurzamen van eigen vastgoed is de komende jaren een speerpunt. "We onderzoeken de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op de daken van gemeenschapshuis Den Toomp in Heijen en sportaccommodatie Pica Mare in Gennep", vertelde wethouder Jan Welles, afgelopen week. Bij de verbouwing van het gemeentekantoor wil Gennep over naar een aardgasvrije verwarming. Gedacht wordt aan het toepassen van warmtepompen.
Op het gebied van duurzaam vervoer wordt gedacht aan extra laadpalen. Waar mogelijk worden elektrische dienstwagens aangeschaft.
Ook de burgers en verenigingen kunnen zelf ideeën ontplooien. Voor duurzaamheidinitiatieven is het budget dat geoormerkt was voor het toepassen van duurzame installaties op de clubhuizen doorgeschoven. Omdat nagenoeg geen enkel vereniging beroep deed op een bijdrage uit die pot. Voetbalclub Achates plaatste als eerste Gennepse club zonnepanelen op het clubhuis. "Maar de vereniging deed geen aansprak op een bedrag" vertelde de wedhouder.
Ander belangrijk punt is de samenvoeging van de Actie Schone Maas. Tot nu toe hoeft Gennep de opruimacties Schoon Maas en Schoon Gennep. Er wordt gedacht over koppelen van beide acties. "We streven ernaar hier een dag van te maken.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant