Deze steen die naar boven is gehaald is waarschijnlijk een fragment van een Romeins beeldhouwwerk.
Deze steen die naar boven is gehaald is waarschijnlijk een fragment van een Romeins beeldhouwwerk.

Cuijkse Grotestraat blijft maar Romeinse artefacten prijsgeven

Algemeen 514 keer gelezen

CUIJK | Vorige week werden bij archeologisch onderzoek in de Grotestraat in Cuijk (Noord-Brabant) sporen aangetroffen die duiden op de aanwezigheid van een Romeins badhuis. Daarna zijn nieuwe vondsten van artefacten gedaan, zoals resten van een Romeins beeld en brokstukken van muurschilderingen. 

Volgens de archeologen kan nu al met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden gesteld dat Cuijk inderdaad een Romeins badhuis heeft gehad. Nadeel is dat de vondsten die in de jaren zeventig zijn gedaan nooit goed zijn uitgewerkt. In tegenstelling tot tegenwoordig was er in die tijd geen wettelijke verplichting om dergelijke vondsten nader te onderzoeken. 
Tijdens de opgravingen in de afgelopen week is veel Romeinse bouwmateriaal gevonden. Bij een deel daarvan lijkt het te gaan om een zogenaamde 'overkluizing', vlakbij het oude Romeinse badhuis. Dat badhuis lijkt nu gelegen te hebben in de nabijheid van de huidige opgravingslocatie, waar in de jaren zeventig archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden. Een overkluizing is een kleine koepel, die door de Romeinen over een rioleringsgreppel werd geplaatst. Het Romeinse bouwmateriaal heeft volgens de archeologen een zeer goede kwaliteit, wat erop zou kunnen duiden dat Cuijk in de Romeinse tijd een stad met een zekere status moet zijn geweest. Mogelijk vond de lokale Romeinse middenstand in Cuijk dat de afvoer van het badhuis te veel stankoverlast veroorzaakte en werd deze daarop van bovenaf dichtgemaakt met een overkluizing.

Aardewerk, muurschilderingen en beeld
Naast restanten van de overkluizing, hebben de archeologen grote hoeveelheden luxe aardewerk gevonden, waaronder rijkelijk versierde stukken terra sigillata (Romeins aardewerk). Ook zijn resten van Romeinse muurschilderingen opgegraven. Behalve in de Romeinse villa in Voerendaal, zijn dergelijke brokstukken van muurschilderingen nooit eerder in Nederland aangetroffen. De gevonden brokstukken zijn dusdanig kwetsbaar en uniek, dat alleen een gespecialiseerd onderzoeker deze kan schoonmaken en nader onderzoeken. Verder zijn ook resten gevonden van een Romeins beeld. Het brokstuk is circa 40 centimeter hoog en toont de plooien van een Romeinse toga.
Een andere opmerkelijke vondst is de ontdekking van een zogenaamde spitsgracht. Dat is een gracht rondom een militair complex; in dit geval rondom het Romeins castellum van Cuijk. Deze spitsgracht is uit de derde eeuw en loopt dwars door de eerder ontdekte Romeinse weg uit de eerste eeuw. Dit deel van de Romeinse weg was in de derde eeuw dus niet meer in gebruik. Mogelijk betekent dit dat de loop van de Romeinse weg door de Grotestraat zoals die tot nu steeds werd gezien toch anders was.
Meer informatie over het rijke Romeinse verleden van Cuijk op www.museumceuclum.nl en www.buitenmuseumcuijk.nl.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant