Een impressie in 2015 zoals boerderij de Bungelaar er toen uit moest komen zien.
Een impressie in 2015 zoals boerderij de Bungelaar er toen uit moest komen zien.

Handreikingen aan Cuijkse raad over boerderij de Bungelaar

Algemeen 2.313 keer gelezen

CUIJK/BEERS – B en W van Cuijk doen samen met de ondernemer die boerderij de Bungelaar in Beers wil ontwikkelen een handreiking aan de gemeenteraad.
De instelling van een Raad van Toezicht en een andere financiële constructie moeten de twijfels bij de gemeenteraad over de bedoelingen van de ondernemer wegnemen.

Vorige maand keerde een meerderheid in de raad zich tegen het plan om de boerderij voor 1 euro te verkopen aan de Cuijkse ondernemer Paul van der Mark die ook een bioscoop in Cuijk gaat ontwikkelen. Van der Mark wil de voormalige boerderij omvormen tot een natuurpoort met horeca. Tegelijk wil hij een aantal maatschappelijke functies creëren, onder meer voor verenigingen uit de buurt.

1 euro
Een aantal fracties zag die combinatie vorige maand niet zitten. Ook willen ze liever eerst in een bestemmingsplan regelen wat wel en niet kan op de Bungelaar. Ten slotte vinden ze dat de ondernemer voor het symbolische bedrag van 1 euro te veel tegemoet wordt gekomen, ook al gaat hij nog vele tonnen in het complex investeren.
Wethouder Rob Poel heeft nu met Van der Mark afgesproken, zij het niet van harte, dat er een tweetal handreikingen worden gedaan.
De eerste is dat er een Raad van Toezicht zal komen. Die moet erop toezien dat alle afspraken worden nagekomen. Daarin worden gemeente, ondernemer en verenigingen vertegenwoordigd.

Deal
Daarnaast verklaart de ondernemer zich bereid geen 1 euro, maar 390.000 euro te betalen, de marktwaarde van het pand. Een bedrag dat de ondernemer in 15 jaarlijkse termijnen terug zal krijgen van de gemeente en dat vooral bedoeld is als een soort van waarborgsom die moet garanderen dat hij de afspraken zal nakomen.
Helma Pluk, fractievoorzitter van ABC, reageert vooralsnog positief op de handreikingen. Haar fractie moet de voorstellen nog bespreken, maar ze vindt het hoopvol dat door de nieuwe voorstellen meer zekerheid wordt verkregen. "Daarmee wordt voor een groot deel tegemoet gekomen aan onze zorgen", zegt ze desgevraagd. "Wat blijft is dat we nog steeds liever zien dat er eerst een bestemmingsplan wordt gemaakt voordat de deal wordt gesloten. In dat plan kan de raad dan vastleggen dat de Bungelaar daadwerkelijk een kleinschalig project blijft, wat voor ons en voor de gemeenschap van Beers een belangrijk uitgangspunt blijft."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant