Boxmeers burgemeester Karel van Soest met basisschoolleerlingen op bezoek in het Oorlogsmuseum Overloon.
Boxmeers burgemeester Karel van Soest met basisschoolleerlingen op bezoek in het Oorlogsmuseum Overloon.

CDA: Stuur leerlingen naar het oorlogsmuseum

Algemeen 562 keer gelezen

BOXMEER | CDA Boxmeer wil graag dat de kinderen in de gemeente Boxmeer tijdens hun schooltijd minimaal een keer het Oorlogsmuseum Overloon bezoeken. Het CDA vraagt daarom het college stimuleringsprogramma's ontwikkelen om scholen te bewegen voor een museumbezoek.

De motivatie van het CDA is als volgt: 'In het nieuwe regeerakkoord staat dat scholieren in ieder geval een keer in hun schoolcarrière het Rijksmuseum bezocht moeten hebben. Ook moet de Tweede Kamer een keer bezocht worden. Deze plannen zijn onderdeel van het 'Hollands Schoolpakket'.
'Vanuit de gemeente Boxmeer is het een flinke afstand die afgelegd moet worden naar deze plekken. Er worden mooie musea voorbij gereden, waarbij wij vooral het prachtige museum in onze gemeente Boxmeer extra onder de aandacht willen brengen: Het Oorlogsmuseum in Overloon. Museumdirecteur Erik van den Dungen van het Oorlogsmuseum in Overloon heeft in een krantenartikel zijn kritiek geuit tegen dit plan in het regeerakkoord. Hij geeft aan dat het verplichten van een museumbezoek niet meer van deze tijd is.
Het CDA heeft zich de laatste jaren hard gemaakt voor extra investeringen in dit museum. Het museum is mede door deze extra investeringen prachtig opgeknapt. Een gigantische videowal met beelden van overscherende bommenwerpers en tanks waarbij je bij binnenkomst als het ware de oorlog zelf beleeft. De beleving van de bezoeker wordt naar een hoger niveau getild door deze beelden en de persoonlijke verhalen.
Het aantal mensen, dat de Tweede Wereldoorlog echt bewust heeft meegemaakt, vermindert snel. Oorlog en onderdrukking is het meest verschrikkelijke wat een samenleving mee kan maken. Gelukkig hebben we hier en in grote delen van de wereld al geruime tijd niet meer mee van doen. We zien via de media echter elke dag opnieuw dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Vrijheid is een groot goed en daar moeten we voor blijven strijden en aandacht voor blijven vragen.
Het CDA Boxmeer vindt het erg belangrijk dat jongeren kennis hebben van onze geschiedenis. Een bezoek tijdens je schoolcarrière aan een van de Nederlandse oorlogs- of verzetsmusea zou goed zijn.'
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant