Gemeente Boxmeer is volgens de rechter nalatig geweest door niet op te treden tegen geluidsoverlast van Cantina La Bamba.
Gemeente Boxmeer is volgens de rechter nalatig geweest door niet op te treden tegen geluidsoverlast van Cantina La Bamba.

Rechter: 'Vanaf 1 december geen openbare feesten meer bij Cantina La Bamba'

Algemeen 3.031 keer gelezen

BOXMEER | De rechtbank Oost-Brabant heeft bepaald dat Cantina La Bamba vanaf 1 december dit jaar geen openbare feesten meer mag geven. Doet zij dit wel, dan moet het bedrijf 5.000 euro per overtreding betalen. De rechtbank nam deze beslissing omdat de gemeente Boxmeer naliet op te treden tegen geluidsoverlast waar omwonenden hinder van ondervonden.

Een openbaar feest is een feest waar iedereen mag komen, al dan niet na de koop van een kaartje. De rechtbank beseft ook dat de gevolgen voor Cantina La Bamba groot zijn. Zij dreigt de dupe te worden van het nalaten van de gemeente. Maar dat hoeft niet. De rechtbank heeft op de zitting met partijen gesproken over een andere oplossing. Cantina La Bamba kan aan de gemeente vragen om af te wijken van het bestemmingsplan. Hiervoor moet een goed geluidsonderzoek worden verricht.
Wat ging eraan vooraf?
Eén gezin verzocht de gemeente in november 2015 handhavend op te treden vanwege de gestelde geluidsoverlast. Zij vroegen op te treden tegen alle toekomstige openbare feesten op het terrein omdat deze feesten volgens hen zijn aan te merken als 'zware horeca'. Dit zou in strijd zijn met het bestemmingsplan. Op het terrein is namelijk alleen 'lichte en middelzware horeca' toegestaan. De gemeente heeft pas na een uitspraak van deze rechtbank in september 2016 beslist op het verzoek. Volgens de gemeente woonden de omwonenden te ver weg (110 meter) en hadden zij geen belang bij het verzoek om handhaving. De voorzieningenrechter oordeelde in mei van dit jaar dat dit argument niet klopt. De rechter droeg de gemeente op een nieuw besluit te nemen. In juni besloot de gemeente opnieuw dat zij niet zou optreden. Het gezin stapte daarop weer naar de rechter.
Die geeft de gemeente Boxmeer nu een forse tik op de vingers. 
Cantina La Bamba is in overtreding en volgens de rechter had de gemeente hiertegen verplicht moeten optreden. Het ziet er niet naar uit dat deze overtreding snel wordt opgeheven. De rechtbank heeft nog geen ontwerpbestemmingsplan gezien. Bovendien is zo'n bestemmingsplan maken niet zo gemakkelijk als het lijkt.
Volgens de gemeente gaat handhaven te ver, omdat er slechts één gezin heeft geklaagd over geluidsoverlast. De gemeente stelt dat het bedrijf inmiddels voldoet aan de gestelde normen en dat er na een controle een geluidsbegrenzer is geplaatst op de muziekinstallatie.
Dit neemt volgens het gezin niet weg dat het horecabedrijf handelt in strijd met het bestemmingsplan en dat de gemeente hiertegen moet optreden. Het gaat niet om incidentele overtredingen, het gebeurt veel vaker. Het gezin heeft tijdens één van de feesten in september een geluidsmeting laten uitvoeren door een deskundige. Hieruit blijkt een forse overtreding van de geluidsnorm. De gemeente vraagt zich af of die meting wel klopt. Bovendien stelt de gemeente dat er voor dit feest een ontheffing verleend was waardoor er meer geluid mocht worden geproduceerd.
De eigenaresse van La Bamba verwacht dat ze er met de gemeente op tijd gaat uitkomen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant