Projectontwikkelaar Roelofs en Haase presenteerde op 21 september de plannen voor het Rode Nonnenklooster in Velp. Er komen woonunits.
Projectontwikkelaar Roelofs en Haase presenteerde op 21 september de plannen voor het Rode Nonnenklooster in Velp. Er komen woonunits.

Een miljoen euro voor drie-eenheid komt er

Algemeen 495 keer gelezen

VELP/GRAVE | De provincie Noord-Brabant heeft de drie-eenheid in Velp bij Grave in de Brabantse Erfgoedfabriek opgenomen. Voor behoud en renovatie van de drie-eenheid, het Emmaüsklooster, het Vincentiuskerkje en het Rode-nonnenklooster (kasteelklooster Bronkhorst) brengt de provincie 1,5 miljoen euro in. De orde van kapucijnen betaalt twee ton.

Burgemeester Roolvink (Grave) moest nog akkoord van de gemeenteraad krijgen voor een miljoen euro; gesplitst in 150.000 euro voor het Vincentius-kerkje en 850.000 euro voor de buitenruimte.
In de raadsvergadering van 7 november wilde Leon Kamps (VPGrave) van Roolvink precies weten waar deze investering aan besteed wordt. In dezelfde raadsvergadering was de begroting behandeld, waarbij CDA, VPGrave, Keerpunt 2010 en Trots-liberaal zich kritisch uitlieten over de financiële positie van de gemeente. Bij de bespreking van de drie-eenheid eisen VPGrave en Keerpunt hun budgetrecht op. Van Geest: "We hebben lang gewacht op antwoorden van de burgemeester over de samenwerkingsovereenkomst. We hebben een controlerende functie. Wij kunnen geen ja zeggen zonder te weten welke werkzaamheden er in de buitenruimte worden verricht, de werkzaamheden voor het kerkje zijn duidelijk."
De oppositie wil voorkomen dat investeringen met gemeentegeld in het vastgoed terechtkomen van de commerciële vastgoedpartij, Roelofs en Haase. Het bedrijf is al eigenaar van het Rode-nonnenklooster en heeft kortgeleden, om niet, het Emmausklooster verworven.
Onbesproken blijft de financiële bijdrage van de projectontwikkelaar zelf.
Opmerkelijk: Het is een deal waarvoor Roelofs en Haase niets hoeft te investeren, maar wel een bijdrage ontvangt van de kapucijners en de provincie, samen 2 miljoen. Burgemeester Roolvink doet een duidelijke toezegging aan de raad: "ik zal jullie blijven betrekken bij het proces en wij stoppen geen geld in vastgoed."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant