Multifunctioneel centrum Oelbroeck in Sint Anthonis gaat verzelfstandigen, verbouwen en opnieuw inrichten.
Multifunctioneel centrum Oelbroeck in Sint Anthonis gaat verzelfstandigen, verbouwen en opnieuw inrichten.

Oelbroeck wordt hét ontmoetingscentrum

Algemeen 1.044 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Het multifunctioneel centrum Oelbroeck in Sint Anthonis staat voor een grote uitdaging. Om toekomstbestendig te worden gaat het beheer verzelfstandigen, wordt er voor 800.000 euro verbouwd en wordt het dorpshuis opnieuw ingericht.

Er is in heel Nederland bijna geen vergelijkende multifunctionele accommodatie als in Sint Anthonis te vinden. Het centrum, gebouwd in 2001, bestaat uit een dorpshuis met bijna 30 gebruikers en huurders. In 2008 kwamen daar de basisschool, een grote sporthal en de bibliotheek bij. Samen vormen zij één grote accommodatie.
Het beheer van het geheel had de afgelopen jaren nogal wat voeten in de aarde en de exploitatie was amper uit de rode cijfers te houden. Daarom werd drie jaar geleden een stuurgroep geformeerd met als doelstelling het gehele centrum toekomstbestendig te maken.
De stuurgroep heeft vele gesprekken en overleggen gevoerd om de verschillende neuzen één kant op te krijgen: Oelbroeck moet het toekomstbestendige ontmoetingscentrum van Sint Anthonis worden. Langzaam maar zeker werd die visie uitgewerkt en goedgekeurd door de gebruikers en dorpsraad.
Globaal zijn er oplossingen voor de grootste problemen geformuleerd. Op de eerste plaats ligt de foyer van Oelbroeck nu niet in het midden. De bezoekers van Oelbroeck kunnen via drie hoofingangen binnenkomen, waarvan er twee niet via de foyer lopen. Dus de toekomstige foyer komt veel meer centraal te liggen, met als ingang de huidige ingang naar de sporthal. De hoofdingang zoals die er nu is wordt gereserveerd voor toegang tot evenementen in de grote zaal.
Aansluitend op de foyer wordt een grote ontmoetingsruimte gerealiseerd, waar ook de bibliotheek onderdak krijgt De harmonie krijgt een eigen oefenruimte met opslagplaats. Een oude wens van Oelbroeck en de basisschool kan ook werkelijkheid worden door een permanent 'atelier' te verwezenlijken. Hierin kunnen overdag en 's avonds allerlei creatieve activiteiten plaatsvinden. Jongerencentrum De Link heeft nu een eigen plek binnen Oelbroeck en heeft te kennen gegeven open te staan voor een andere locatie. De hele operatie kost ongeveer achthonderdduizend euro. De gemeente wil een half miljoen bijdragen en nog eens een ton als startsubsidie. Oelbroeck zelf wil de resterende tweehonderdduizend euro binnenhalen. Het gebouw blijft eigendom van de gemeente, het beheer en toezicht komt bij een stichting Oelbroeck te liggen.
Als alles volgens plan verloopt kan in de zomer van 2018 de verbouwing beginnen. De opening zou 1 maart 2019 moeten zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant