De opgravingen werden gedaan in het kader van het versterken van de Maasdijken bij Aijen.
De opgravingen werden gedaan in het kader van het versterken van de Maasdijken bij Aijen.

Archeologische vondsten uit Late IJzertijd

Algemeen 1.067 keer gelezen

AIJEN/BERGEN | Bij archeologische opgravingen in Aijen zijn vondsten uit vermoedelijk de Late IJzertijd (250 tot 12 voor Chr.) aangetroffen. Deze opgravingen vonden plaats vanwege de toekomstige dijkversterking in Aijen.

Bij de opgraving in Aijen zijn 17 crematiegraven aangetroffen; eenvoudige kuiltjes met crematieresten, enkele grafgiften en soms resten van de brandstapel. Opmerkelijk is de vondst van een zwarte schaal die als grafgift werd meegegeven. Ook werden 19 lemen slingerkogels aangetroffen. Deze werden waarschijnlijk gebruikt voor de jacht op watervogels.
Naast de crematiegraven zijn ook sporen van vroegere bewoning gevonden, smeedhaardslakken (afval bij het smeden van ijzeren objecten) en drie waterputten. Dit alles dateert waarschijnlijk ook uit de Late IJzertijd. Wethouder Splinter vannde gemeente Bergen: "Net als de urnen die eerder zijn gevonden bij de opgravingen in Maaspark Well getuigen deze nieuwe vondsten van de eeuwenoude relatie tussen bewoners en de Maas."
De gevonden voorwerpen zijn inmiddels verwijderd en veilig gesteld. De komende maanden gaan archeologen er mee aan de slag. Ze proberen te achterhalen of deze definitief uit de Late IJzertijd stammen. Daarnaast onderzoeken ze wat deze vondsten nog meer duidelijk maken over de vroegere bewoning aan de Maas in Aijen. Na dit onderzoek worden de vondsten waarschijnlijk tentoongesteld in het gemeentehuis van Bergen. De verwachting is dat dit eind 2018 is."
Waterschap Limburg versterkt de komende jaren dijken die te laag of niet sterk genoeg zijn om mensen en bedrijven te beschermen tegen hoogwater. In de gemeente Bergen vindt dat onder andere plaats bij de Maasdijken in Aijen. Voorafgaand aan dijkversterking vindt altijd onderzoek plaats, naar niet gesprongen expolieven, naar kabels en leidingen, ecologisch en archeologisch onderzoek. Omdat de resultaten van het archeologisch onderzoek in Aijen positief waren, volgde een archeologische opgraving. Dijkgraaf Patrick van der Broeck, Waterschap Limburg: "We hebben "met de omgeving en voor de omgeving" hoog in het vaandel staan. Daar hoort ook bij dat we zorgvuldig omgaan met de cultuurhistorie. Mooi om deze vondsten terug te kunnen geven aan de omgeving, zodat mensen ervan kunnen genieten."
De archeologische opgravingen zijn uitgevoerd door aannemerscombinaties en de archeologen van Econsultancy uit Swalmen. Dit in goede samenwerking met Waterschap Limburg als opdrachtgever voor de dijkversterking en de gemeente Bergen (L) als bevoegd gezag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant