Annemarie Kissing (links), secretaris van Stichting Voedselbank Land van Cuijk, en een medewerker stoppen in Cuijk sinterklaascadeau's in de voedselpakketten. Foto: Diana Derks
Annemarie Kissing (links), secretaris van Stichting Voedselbank Land van Cuijk, en een medewerker stoppen in Cuijk sinterklaascadeau's in de voedselpakketten. Foto: Diana Derks

Opmerkelijke daling aantal cliënten voedselbank

Algemeen 806 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Het aantal Land van Cuijkenaren dat gebruik maakt van de voedselbank is fors gedaald. Kwamen vorig jaar 95 cliënten alleen al uit de gemeente Cuijk wekelijks hun voedselpakketten ophalen, dit jaar is datzelfde aantal van 95 afkomstig uit alle vijf gemeenten in het Land van Cuijk, waarvan nu 38 uit Cuijk.

Door Henk Baltussen

"Waar die daling precies vandaan komt is moeilijk te zeggen", zegt Annemarie Kissing, sinds een half jaar secretaris van de Stichting Voedselbank Land van Cuijk die bijna twaalf jaar terug is opgericht. "Maar dat het met de aantrekkende economie te maken heeft, kan bijna niet anders. Dat de cliënten voornamelijk afkomstig zouden zijn uit de grotere plaatsen als Boxmeer, Cuijk en Grave, bestrijdt ze. "Ze komen ook uit Beers, Mill, Ledeacker, Sint Anthonis en ga zo maar door."
De vijf gemeenten uit het Land van Cuijk dragen maandelijks samen duizend euro bij aan de voedselbank. Daarvan betaalt Boxmeer 310 euro, Cuijk 400 euro, Grave 210 euro, Mill en Sint Hubert 60 euro en Sint Anthonis 20 euro. De hoogte van dat bedrag wordt afgemeten aan het aantal inwoners uit een gemeente dat gebruik maakt van de voedelbank. Dat wil zeggen dat Cuijk met 38 inwoners de gemeente is met de meeste inwoners die wekelijks bij de voedselbank aankloppen. Uit Boxmeer zijn er 29 afkomstig, uit Grave 20, uit Mill en Sint Hubert 6 en 2 uit Sint Anthonis.
Het regionale voedselbankbestuur heeft de regels om gebruik te kunnen maken van de gratis voedselverstrekking wat aangescherpt. "Ze zijn gelijkgetrokken met de landelijke richtlijnen", zegt Kissing. "De verschillen waren niet groot. Een landelijke regel is bijvoorbeeld dat iemand maar drie jaar gebruik mag maken van de voedselbank. In die tijd moet hij of zij de zaakjes op orde krijgen. Daar werd in het Land van Cuijk wel eens anders mee omgegaan. Maar die maatregelen zijn zeker niet de oorzaak van de grote terugloop van het aantal cliënten."
Dat er door de daling aanmerkelijk minder producten nodig zijn, daar is het Kissing deels mee eens. "Dat wijst zich vaak vanzelf. Maar we kunnen de mensen ook wat extra's meegeven."
Ook werken voedselbanken samen. "Soms heb je brood of fruit te veel of te weinig. Dan kun je bijvoorbeeld producten met andere voedselbanken ruilen."
In Rijkevoort staat de opslagloods van Voedselbank Land van Cuijk. Uitgiftepunten zijn er in Boxmeer (wijkgebouw Driewiek), Cuijk (De Herberg aan de Markt) en in Grave (Esterade). Wekelijks worden op donderdagmiddag de pakketten uitgegeven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant