Dirigente Elisabeth Blom, de eerste vrouw die voor het Boxmeers Vocaal Ensemble staat.
Dirigente Elisabeth Blom, de eerste vrouw die voor het Boxmeers Vocaal Ensemble staat.

BVE-dirigente: 'Essentieel voor het koor zijn jonge mannen'

Algemeen 749 keer gelezen

BOXMEER | Sinds ruim een half jaar staat Elisabeth Blom als dirigente voor het Boxmeers Vocaal Ensemble. De eerste krachtproef voor haar met BVE is aanstaande: Het BVE-Kerstconcert met Voix-La, om 15.00 uur in de kapel van de Julie Postelzusters aan de Veerstraat 49 in Boxmeer.

Wie is Elisabeth Blom eigenlijk?
"Ik ben geboren in 1976 in Tholen, Zeeland. Daarna als kind verhuisd naar Ridderkerk, Elburg en Katwijk. De afgelopen twee jaar heb ik door privé-omstandigheden in de omgeving van Kleve gewoond, in Duitsland dus. In die tijd kwam ook de vacature vrij bij het Boxmeers Vocaal Ensemble, dus dat was dicht bij. Ik woon nu met mijn vriend in Almere. Wij zijn beiden freelance musicus, hij is tenor, ik ben sopraan en dirigent."

Waarom zei je ja tegen het BVE?
"Ik heb gesolliciteerd omdat het BVE een mannenkoor is dat zich onderscheidt van andere mannenkoren door kwaliteit en ambitie. Dat sprak mij aan. Ik trof een zeer ijverig, hard werkend en ambitieus mannenkoor aan. Tegelijkertijd houden de mannen erg van een lolletje; tijdens de repetitie en aan de bar."

Hoe staat het BVE ervoor?
"Het BVE heeft jarenlang dezelfde dirigent gehad, en diens voorganger heeft het koor ook jarenlang geleid. Dat heeft geresulteerd in een stabiele basis. Tegelijk heeft het er ook voor gezorgd dat het koor niet meer optimaal flexibel is. Als dingen te lang hetzelfde blijven, krijg je een patroon waarin mensen vastroesten. Dat is slecht voor de ontwikkeling van een koor. Ik schud de boel op en wil het koor in beweging krijgen. Het resultaat is dat het koor frisser en energieker is en zangers steeds meer open staan voor dingen die ze niet kennen. Dit blijft wel een aandachtspunt waaraan ik moet blijven werken. Daarnaast werk ik aan techniek, het luisteren naar elkaar en echt zuiver zingen. Wat ook heel belangrijk is voor het BVE is de aanwas van nieuwe, jongere zangers. Het koor heeft bij mijn sollicitatie te kennen gegeven dat ze dat zeer belangrijk vinden en daar ben ik natuurlijk blij mee. Dit is essentieel voor het voortbestaan van een koor op langere termijn."

Wat doe je naast het dirigeren van BVE?
"Naast het dirigeren van het BVE ben ik ook dirigent van Cappella Breda, een koor dat zingt op semi-professioneel niveau. Dit koor is opgericht door Nederlands meest vooraanstaande hedendaagse componist Daan Manneke. In september 2017 heb ik het stokje van hem overgenomen. In 2015 heb ik zelf het professioneel koor The Zed Chamber Choir opgericht en het vocaal Kwartet The Zed Consort. Daarnaast zing ik als sopraan in allerlei professionele koren zoals Cappella Amsterdam, Amsterdam Baroque Choir, Studium Chorale Maastricht en nog een aantal ensembles."

Is muziek je lust en je leven waar niets anders tussen past?
"Muziek die goed uitgevoerd wordt is iets wat mij zielsgelukkig maakt. Daarom ben ik heel blij dat ik dit elke dag mag doen en er zo de kost mee verdien. Natuurlijk zijn er voor mij ook momenten waarop er niet gewerkt wordt, dat heet geloof ik vrije tijd. Dan wil ik geen muziek, want ik wil niet altijd aan het werk zijn. Ik vind het zalig om te wandelen in de natuur, of gewoon lekker lui samen een film kijken."

Tweede Kerstdag is je eerste grote optreden met het BVE. Krijgt de trouwe BVE-aanhanger een ander mannenkoor te zien met een ander repertoire?
"Het mannenkoor is hetzelfde, maar de klank, zuiverheid en gelijkheid is denk ik echt verbeterd. En ook de energie en passie waarmee gezongen wordt. Aan deze dingen heb ik zeer intensief gewerkt met de mannen. Het repertoire is niet veranderd. Ik heb wel allerlei dromen en wensen, maar ik leg dat nooit als een mal op een koor. Ik werk gewoon hard en dan zie je dat het koor verbetert. Waar we dan uitkomen, dat merken we vanzelf. Maar nogmaals: essentieel voor de toekomst van het koor is dat er jongere zangers bij komen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant