AED-voorvechter Toon Hermsen uit Mill (links) in juli van dit jaar bij een nieuwe AED-buitenkast bij het voetbalveld in Sint Hubert.
AED-voorvechter Toon Hermsen uit Mill (links) in juli van dit jaar bij een nieuwe AED-buitenkast bij het voetbalveld in Sint Hubert.

Geld voor onderhoud Cuijkse hartapparaten

Algemeen 2.251 keer gelezen

HAPS/CUIJK | Er komt meer geld voor onderhoud van de hartmachines (AED's) in de Cuijkse kernen. Dat melden B en W in antwoord op vragen van de raadsfractie Liberaal Land van Cuijk.

Dat geld komt overigens niet van de gemeente zelf, maar van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV). Vanaf 1 januari schiet de ambulancedienst de eigenaar van een AED (Automatische Externe Defibrillator, een apparaat waarmee een hartstilstand kan worden verholpen) te hulp als het apparaat weer gebruiksklaar moet worden gemaakt. De eigenaar kan bepaalde kosten, zoals elektrodenpads die vervangen moeten worden of een nieuwe batterij, vanaf die datum declareren bij de regionale ambulancedienst. Daarnaast gaat de ambulancedienst incidenteel gemeenten financieel ondersteunen met het opzetten en onderhouden van het lokale AED-netwerk. Een gemeente die deelneemt aan de RAV kan aanspraak maken op 10.000 euro. B en W van Cuijk zijn blij met dat geld en besluiten binnenkort hoe zij dat bedrag gaan verdelen over de dorpen en wijken waar AED's hangen.
Fractievoorzitter Liesbeth van Heeswijk van Liberaal Land van Cuijk had aan de bel getrokken omdat ze verontrustende geluiden had gehoord uit Haps. Tijdens een vergadering van de dorpsraad was duidelijk geworden dat er geen geld is om de hartmachines in stand te houden. Van Heeswijk vroeg het college of die met haar van mening was dat het een gemeentelijke taak is om die machines, die levens kunnen redden, in stand te houden. Het officiële antwoord van B en W luidt dat het geen gemeentelijke taak is. "Maar dat betekent niet", aldus het college, "dat wij het belang van goed werkende AED's niet inzien." Het gemeentebestuur wijst erop dat er twee keer geld uit de gemeentekas beschikbaar is gesteld om dorps- en clubhuizen een bijdrage te verstrekken voor de aanschaf van een AED. Volgens B en W is destijds afgesproken dat de eigenaren na de aanschaf verantwoordelijk zouden zijn voor het onderhoud.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant